Несебър стяга голяма двудневна програма за празника си

Несебър стяга голяма двудневна програма за празника си - E-Burgas.com

С разнообразни, жизнерадостни, интересни и с внимание към всеки детайл събития, Несебър ще отбележи своя празник на 15 август –  Успение на Пресвета Богородица. Денят на Божията майка се чества с  особена почит и уважение в града на ЮНЕСКО и неслучайно първата проява на 14 август е вечерно богослужение в храм „Св. Успение Богородично”, последвано от литийно шествие с иконата на Дева Мария по улиците на живописния полуостров.

Във вечерните часове на същия ден, акцент в програмата е концертът на Братя Аргирови, организиран специално за гражданите на Несебър. От няколко години насам, по идея на кмета Николай Димитров, на този концерт се представят специално подготвени филми-портрети на граждани, които с труда и успеха си през годините са прославили Несебър извън неговите предели или са допринесли за добруването на съгражданите си.

Празничният 15 август започва от църковния храм „Св. Успение Богородично” с тържествена света литургия и  продължава на крепостните стени с издигане на националния флаг. В следобедните часове най-малките жители и гости на Несебър ще се забавляват щуро в Южния парк на детски празник с цирк „Балкански“, организиран специално за тях.

Комплимент към всички, решили да празнуват с ритъма на хилядолетния град, ще са вечерните събития на пл. „Жулиета Шишманова“ (Нов град), амфитеатър „Жана Чимбулева“ и крепостните стени (Стар град). Публиката ще  има възможност да се наслади на вдхъновяващите концерти и изпълнения на артисти, докосващи сетивата и душата –  Трио „VIVA“ , Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл, Квартет „Белканто“,  Свет Радославов  и  Владимир Ампов -Графа.

Кулминация на 15 август ще са визуалните ефекти, сътворени от атрактивно дрон шоу с цветни 3 D фигури в небето над Несебър, светлинно шоу  и 3D Mapping, проектиран върху крепостните стени. Финал на празника ще постави впечатляващ музикално-пиротехнически спектакъл, който ще озари целия залив.

И тази година местната власт организира събитията, посветени на Деня на Несебър, така, че всеки, който реши може да се докосне до магията на празника, да сподели и  съпреживее емоции, да усети еуфорията на  хилядите гости от цял свят, обединени от желанието да се веселят заедно.

Както всяка година, на 15 август ще бъде въведена временна организация на движението в Стария Несебър – от 20 ч. до 00.30 ч. ще бъде спряно движението на автомобили по провлака и в цялата стара част на града.

ПРАЗНИК НА ГРАД НЕСЕБЪР-2022

14 август

19.00 часа Храм „Св. Успение Богородично”

Вечерно богослужение и литийно шествие

21:00 часа Амфитеатър

Празничен поздравителен концерт за гражданите на Несебър с участието на Братя Аргирови

15 август

09:00 часа Храм „Св. Успение Богородично”

Тържествена света литургия

10:00 часа Пред Крепостни стени

Ритуал по издигане на националния флаг пред крепостни стени

18:00 часа Южен парк

Детски празник с Цирк Балкански

21:00 часа площад „Жулиета Шишманова“

Концерт – Трио VIVA

21:00 часа Амфитеатър

Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл

21:00 часа Крепостни стени

Концерт на КВАРТЕТ БЕЛКАНТО

Свет Радославов

Концерт на Графа

Дрон шоу

Светлинно шоу

3D Mapping

Музикално-пиротехнически спектакъл

Свързани статии
Созопол отбелязва Освобождението си от османско владичество Бургас отбеляза 145 години от своето Освобождение (Снимки) Бургаският кмет Димитър Николов: 6 февруари винаги ще ни напомня да следваме вярната посока Поморие ще се поклони пред героите, дали живота си за Освобождението на Анхиало Ето как Бургас ще отбележи 145 години от освобождението си Ловци изкопали дюните в Несебър, искали да прекратят достъпа на АТВ-та в района Неизвестни унищожиха част от дюните на плаж в Несебър Около 360 000 българи празнуват имен ден Николай Димитров: Нека запазим чистотата на мислите и действията си С рибен курбан и два нови паметни знака бургаските рибари отбелязаха стария Никулден (Снимки)
Тагове
несебър празник програма
Коментари

Още от последните новини