Бургас отбеляза 143 години от Освобождението си (Снимки)

Бургас отбеляза 143 години от Освобождението си (Снимки) - E-Burgas.com

Официалните чествания по повод 143 години от Освобождението на Бургас от османско иго започнаха по традиция с ритуал по издигане на националния флаг на Република България на площад "Атанас Сиреков, флаговете на Европейския съюз, Общината и благодарствен молебен за благоденствието на свободен Бургас, отслужен от бургаското духовенство.

На мястото, където са били посрещнати преди 143 години, днес Паметник на руските освободители, бяха отдадени военни почести по повод светлата годишнина. Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени от кмета Димитър Николов, зам.-кмета Диана Саватева, почетния консул на Русия в Бургас Тонко Фотев, народни представители, граждани. Паметта на освободителите беше почетена с поднасяне на цветя и пред Паметната плоча на ген. А. М. Лермонтов на ул. „Лермонтов“ №15 и при Паметника на руския лазарет в Морската градина.

В изложбената зала на Историческия музей на ул. "Лермонтов" № 31 беше открита документалната изложба „Пътят към свободата“ . Тя е посветена на 143 години от Освобождението на Бургас и региона от османско владичество и представя интересни моменти от този период. Изготвянето на фотодокументалните табла е инициатива на бургаския музей. В експозицията са включени текстове, документи, снимки и гравюри, проследяващи хода на историческите събития, довели до 3 март 1878 г.

Под формата на своеобразен разказ музейната изложба дава представа за обстановката в Бургаския регион в навечерието на войната, революционните настроения тук и изявените личности, свързани с тях. Отделено е подобаващо място на полковник Лермонтов и временното руско управление, установяването на административен порядък и нормализиране на живота в крайморското селище. Изложбата „Пътят към свободата“ е подредена в Историческия музей на ул. „Лермонтов“ 31 и е включена в програмата на Община Бургас за честване на 6 февруари. Работното време на музея е от вторник до събота, от 9:00 до 17:00 часа.

Галерия
Свързани статии
Плувен клуб „Бриз“ - Бургас и НСА със съвместна инициатива Малко известен портрет на Георги Раковски от 1864 г. гостува в Историческия музей в Бургас Прокуратурата разследва брутално блудство с момче в гориста местност край Банево Филмът „Голата истина за група Жигули“ с предпремиера в Бургас Съобщение от Община Бургас Заради усложнената епидемична обстановка затварят кабинета за пост-ковид лечение към Белодробната болница Съобщение от Община Бургас Спират движението между "Патриарх Евтимий" и "Шейново" за две седмици заради ремонти Единственият "Зелен коридор" за ваксини в Бургас е в "Славейков" Куп родни звезди идват в Бургас за "София филм фест на брега"
Тагове
бургас освобождение честване
Коментари

Още от последните новини