Бургас на крачка от първо място в класацията Transformative Cities

Бургас на крачка от първо място в класацията Transformative Cities - E-Burgas.com

Бургас заема второ място във временното класиране при гласуването в инициативата Transformative Cities.

Гласуването продължава до 16 ноември, като всеки може да даде подкрепата си за морския град на адрес: https://transformativecities.org/2020award/.

Важно е да знаете, че от един IP адрес може да се гласува само веднъж.

Transformative Cities има за цел да отличи и популяризира добрите примери по света в прилагането на решения, свързани с икономически, социални, политически и екологични предизвикателства.

Кандидатурата на Бургас е в сектор Енергия. В това направление през последните години бяха постигнати сериозни успехи при изпълнението на мерки за обновяване на градския сграден фонд. Стартира процес за подмяна на уличното осветление с енергийноефективно. Бяха направени стъпки за популяризиране на електрическите превозни средства. В Бургас те могат да зареждат безплатно на няколко места и не плащат такса за синя и зелена зона. Предстои градът да се сдобие и с 56 нови електробуса.

Освен това Бургас се възползва в най-пълна степен сред всички градове у нас от Националната програма за енергийна ефективност. В града бяха санирани със средства от националния бюджет близо 200 стари панелни блока. В тях живеят 40 000 души, чиито сметки за потребление на енергия намаляха значително. В момента Бургас е сред най-активните и по програма за саниране на по-малки жилищни сгради с европейски средства от Оперативна програма "Региони в растеж". По нея се обновяват около 30 кооперации, много от които сгради с историческа стойност в центъра на града.

От 2008 г. до днес Общината е въвела мерки за енергийна ефективност също така в сградите на общо около 100 детски градини и училища на своя територия.

Ако смятате, че тези усилия заслужават поощрение, дайте своя глас за Бургас.

Победителят ще бъде определен от вота на хората. Всеки може да гласува само за един финалист от всяка от четирите категории (Води, Енергия, Домакинства, Храна). В своята категория (Енергия) Бургас е на финал с организации от испанския Валядолид и палестинския Газа.

Добрите практики на победителите от всяка категория ще бъдат популяризирани по целия свят чрез публикации във водещи издания. Има предвидена и символична парична награда в размер на 1500 евро, които Община Бургас предвижда да използва за провеждане на публична кампания за повишаване знанията на нейните жители за енергийна ефективност, ползите от нея и устойчивото управление на енергията.

Свързани статии
Десет смели жени ще се борят за титлата Мисис Бургас 2024 г Претендентките за титлата Мисис Бургас 2024 г заблестяват в официалните рокли на модна къща „Тонена" Протест пред Съдебната палата Бургас против изграждането на фотоволтаична централа Кралица на Бургас 2017 Йовита Георгиева е сред звездните треньори в "Dancing Stars" Бизнесът в Бургас с нови отличия за успехи Затварят Летище Бургас за почти месец Ревматологията на „Бургасмед“ с безплатни прегледи от 12 до 16 февруари Бургас отново ще избира най- красива омъжена жена за 2024 г Бургазлийката Татяна Ламбова, носителка на титлата Мисис Бургас 2023 г грабна короната на международния конкурс за красота Mrs. Planet Първият Коледен бал с маски в Бургас!
Тагове
бургас
Коментари

Още от последните новини