Бургас лидер в програмата за енергийна ефективност, редом е до Валядолид и Газа

Бургас лидер в програмата за енергийна ефективност, редом е до Валядолид и Газа - E-Burgas.com

Над 200 панелки са санирани до момента със средства от Националния бюджет

Община Бургас е сред финалистите в инициативата Transformative Cities. Тя има за цел да отличи и популяризира добрите примери по света в прилагането на решения, свързани с икономически, социални, политически и екологични предизвикателства.

Кандидатурата на Бургас е в сектор Енергия. В това направление през последните години бяха постигнати сериозни успехи при изпълнението на мерки за обновяване на градския сграден фонд. Стартира процес за подмяна на уличното осветление с енергийноефективно. Бяха направени стъпки за популяризиране на електрическите превозни средства. В Бургас те могат да зареждат безплатно на няколко места и не плащат такса за синя и зелена зона. Предстои градът да се сдобие и с 56 нови електробуса.

Освен това Бургас се възползва в най-пълна степен сред всички градове у нас от Националната програма за енергийна ефективност. В града бяха санирани със средства от националния бюджет близо 200 стари панелни блока. В тях живеят 40 000 души, чиито сметки за потребление на енергия намаляха значително. В момента Бургас е сред най-активните и по програма за саниране на по-малки жилищни сгради с европейски средства от Оперативна програма "Региони в растеж". По нея се обновяват около 30 кооперации, много от които сгради с историческа стойност в центъра на града.

От 2008 г. до днес Общината е въвела мерки за енергийна ефективност също така в сградите на общо около 100 детски градини и училища на своя територия.

Ако смятате, че тези усилия заслужават поощрение, дайте своя глас за Бургас, призовават от общината.

Победителят ще бъде определен от вота на хората. Всеки може да гласува само за един финалист от всяка от четирите категории (Води, Енергия, Домакинства, Храна). В своята категория (Енергия) Бургас е на финал с организации от испанския Валядолид и палестинския Газа.

Добрите практики на победителите от всяка категория ще бъдат популяризирани по целия свят чрез публикации във водещи издания. Има предвидена и символична парична награда в размер на 1500 евро, които Община Бургас предвижда да използва за провеждане на публична кампания за повишаване знанията на нейните жители за енергийна ефективност, ползите от нея и устойчивото управление на енергията.

Платформата ще е отворена за гласуване от утре, 16 октомври, до 16 ноември, като от един IP адрес може да се гласува само веднъж.

Можете да подкрепите Бургас тук:

https://transformativecities.org/2020award/

Свързани статии
Още една стара сграда в Бургас блесна с нов облик (Снимки) Бургазлии с двигателни проблеми отново могат да кандидатстват за рампи и асансьори в жилищата си Санират блока в Бургас, в който гръмна трафопост през 2012 Бургас с най-много санирани сгради Ето я новогодишната онлайн програма за бургазлии Бизнесът масово не одобрява държавната помощ Отпускат средства и за саниране на еднофамилни сгради, кметът Николов с призив към бургазлии Отпускат помощи на бизнеса и затруднени родители Зам.-министър и програмен експерт ще вдъхновяват млади бургазлии онлайн 130 000 деца са обхванати от Националната програма за профилактика на оралното здраве
Тагове
саниране енергийна ефективност програма
Коментари

Още от последните новини