Български ученици от Братислава са на гости в Бургас, посещават забележителности

Български ученици от Братислава са на гости в Бургас, посещават забележителности - E-Burgas.com

Ученици от българското училище „Христо Ботев“ в Братислава гостуват за втори път в Бургас. Днес, децата и преподавателите им бяха посрещнати в залата на Община Бургас от заместник-кмета по здравеопазване, социални дейности и образование Йорданка Ананиева, която ги приветства от името на кмета Димитър Николов.

Децата, повечето от които са словачета и не са с български произход, но учат на български език, поздравиха своите домакини с песента „Моят град“, посветена на Бургас и новият химн на училището си в словашката столица, написан преди година от маестро Стефан Диомов.

Тази година посещението на учениците ще продължи до 10-ти юни, като през това време децата от 6-ти, 7-ми и 8-ми клас ще посетят Културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“, остров „Св. Анастасия“, туристически комплекс „Акве Калиде“ и бургаските училища „Любен Каравелов“ и „Пейо К. Яворов“.

Посещението на децата е част от сключеното преди две години споразумение за обмен на ученически практики и инициативи за сътрудничество в областта на образованието и туризма между Бургас и Братислава.

В българското училище "Христо Ботев" в Братислава, което преди две години празнува 70-годишен юбилей, учат общо 120 деца, като финансирането на дейността му се осъществява от словашката държава и българското министерство на образованието. Голяма част от учениците искат да продължат образованието си в България. Завършилите българското училище в Братислава получават две дипломи - българска и словашка, и владеят перфектен български език. Те се обучават от 4 словашки и 20 български учители, двама от които са бургазлии.

Свързани статии
Прегледаха близо 2800 бургаски ученици за гръбначни изкривявания и затлъстяване Започва кандидатстването в училищата след 7 клас Над 17 хил. ученици и учители отиват на безплатно море Бургаски ученици са вицешампиони на националните параолимпийски игри Кметът награди над 300 ученици, които помагаха на европейското по ушу Организират безплатни консултации за ученици след 12 клас Открит урок по право получиха възпитаниците от Немската езикова гимназия Младите цветари от Бургас отново сред победителите в Националното състезание по озеленяване Ученици от СУ "Любен Каравелов" за пореден път прославиха Несебър Кметът събра цял випуск първолаци: Слушайте учителите, по-важни са от политиците
Тагове
ученици
Коментари

Още от последните новини