Българите изтъркали билчета за 1 млрд. лв. през 2018 година

Българите изтъркали билчета за 1 млрд. лв. през 2018 година - E-Burgas.com

Залозите само за тази лотарийна игра ("Национална лотария" - бел.ред.) са над 1 млрд. лв. през 2018 г., съобщи председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова пред БНР. Тя коментира промените в законодателството, свързано с хазарта.

Над 1 млрд. лв. български граждани предимно с нисък икономически статус са дали само за тази игра. Това има своите социални последици, обобщи Стоянова. Според нея именно социалните последици са една от причините да се иска одържавяване на този бизнес.

"Не е проблематично минаването на лотарията в държавни ръце", каза Стоянова и добави, че това било практика в Европейския съюз, потвърдена с решение на съда на ЕС. Миналата седмица парламентът прие на първо четене предложените от Валери Симеонов промени в Закона за хазарта, които предвиждат само държавата да организира лотарийни игри.

Попитана защо пет години държавата не е разбрала, че губи пари, след като сега прокуратурата казва, че лотариите на Васил Божков са ощетили хазната с над 500 млн. лв. от неплатени такси, Менда Стоянова посочи като отговорна единствено Държавната комисия по хазарта.

"Комисията по хазарта формално се намира на подчинение на министъра на финансите. В закона правомощията му да я контролира са сведени до нула", е нейното мнение. Според нея въпросът за отговорността ще бъде изясняван тепърва от прокуратурата.

Председателят на бюджетната комисия коментира и темата за влизането в т.нар. "чакалня" на еврозоната - ЕРМ-2, и фиксирания курс лев-евро.

"Европейската централна банка каза, че вече имаме пълно съответствие на законодателството и смятам, че е въпрос на няколко месеца да финализираме този процес", обясни Стоянова. Тя посочи, че страната е една от най-стабилните във фискално отношение и определи като неистина твърдения, че има вероятност валутният борд да падне при присъединяването към ЕРМ-2.

Коментари

Още от последните новини