Айтозлийката Полин Митова - национален рекордьор по овчарски скок и най-добра в пейнтбола

Айтозлийката Полин Митова - национален рекордьор по овчарски скок и най-добра в пейнтбола - E-Burgas.com

Айтоският вестник "Народен приятел" ни запознава с един от най-успешните спортисти на Айтос -  Полин Митова.

Момичето е държи националния рекорд за девойки в овчарския скок в зала с впечатляващите 3.70 м. Освен това обаче тя е един от най-добрите състезатели по пейнтбол в страната, като няколко пъти е избирана за най-важен играч в редица международни турнири. 

Талантът на Полин за леката атлетика открива преподавателят й по физическо възпитание и треньор на Лекоатлетически клуб "Айтос" Димитър Маджаров. "Докато тренираше в Айтос, Полин беше много добра в многобоя, на дълъг и троен скок. Личеше, че това момиче има потенциал, постигна много успехи в ученически състезания. От зимата на 2009 г., вече се състезаваше за "Черноморец" - Бургас", спомня си днес Маджаров.

Първите си успехи за бургаския клуб Полин постига през юли 2009 г. На държавното първенство тя се класира на второ място при девойките младша възраст и убедително печели първото място и златен медал в старшата възраст. "С този успех, Полин си осигури място в юношеския национален отбор и право на участие в Балканските игри през септември 2009 г.", пише по този повод НП.

По това време айтоският лекоатлетически клуб, въстановен от пет-шест години, се нарежда сред силните в България, с едно много талантливо и успешно поколение млади възпитаници, между които и Полин.

В Бургас откриват, че момичето има голямо бъдеще в овчарския скок. През 2011 г. Полин подобрява националния рекорд за старша възраст в овчарския скок по време на международния турнир „Вулпев - Бахчеванов" в Пловдив. Като възпитаничка на бургаската школа постига резултат 3.70 м. До този момент върховното постижение държи шампионката Анна Иванова - 3.63 м.

До лятото на 2012 г. Митова се състезава за клуб "Бургас 98", вече шампионка при девойките, и вицешампионка при жените. На Балканиадата в Турция
печели поредно си отличие в дисциплината овчарски скок. Дни преди да навърши  навърши 19 години,  скача 3.50 метра и заслужено печели бронзовия медал на Балканското първенство в Ескишехир /Турция/. Височината е с 5 см по-малко в сравнение постижението на Полин от държавното индивидуално първенство по лека атлетика в Сливен малко по-рано. Наесен вече е студентка в НСА „Васил Левски” и тренира при Миладин Първанов.

През 2013 година печели златния медал и шампионската титла в овчарския скок при жените от държавното първенство в зала, което се провежда в Добрич. Вече студентка в София, Полин записва 3.50 м за успеха си.

След 4-годишно прекъсване, през 2021 г. Полин Митова носи златно отличие за своя клуб „Бургас 98“ от Националния шампионат по лека атлетика за мъже и жени, в зала „Асикс арена“ в София. В сектора за овчарски скок, лекоатлетката преодолява 3.51 метра, което й  носи шампионската титла. Пак тогава прави отлични опити и на 3.71 м, но не успява да прескочи височината. Митова има личен рекорд в овчарския скок от 4.00 м, а националният й рекорд за девойки под 20 години в зала от 3.70, все още не е подобрен.

Полин работи в групата на олимпийската шампионка на троен скок от Сидни 2000 – Тереза Маринова. Многократната шампионка на България в овчарския скок в момента се занимава активно с треньорска дейност, като учи най-малките на първите стъпки в атлетиката.

Това обаче не е единственото занимание на Митова. Преди три години тя се увлича по пейнтбола - първо на шега, а вече дори е избирана за MVP на няколко международни турнира. Признава, че започнала да се занимава с този спорт, след като друг атлет - Костадин Рачев, я моли да опита. Полин харесва новото си занимание и трупа все повече състезателно време в пейнтбола, съобщава сайта Sportal.bg. Така бившият национал и треньор в скоковете Коста Рачев и националната шампионка и рекордьорка в овчарския скок Полин Митова пробиват в пейнтбола. Полин се азпалва по играта с пушка и вече, повече от година е сред най-добрите състезателки в България.

През юли 2019 година, двамата участват на най-големия турнир по пейнтбол в света в Прага, Чехия, а няколко месеца по-късно, с техния отбор печелят бронзови медали на състезание по пейнтбол в Солун, Гърция, където Полин е избрана за един от най-полезните играчи на турнира. Вече има покани от професионални отбори, но заради треньорската дейност в атлетиката за момента ги отказва.

За успешната айтозлийка ни напомни тъкмо Международния турнир по пейнтбол през юни 2022 г. в София и участието на отбора на Полин Митова в състезанието на професионалистите.

Айтос се гордее с Полин и с успехите й, а що се отнася до малкопознатания в града ни спорт, на който сега се е посветила, уикипедия го определя като "спортна игра, при която целта е противниците да се елиминират с въздушно оръжие, наречено "маркер", което стреля с топчета пълни с боя.

Коментари

Още от последните новини