Асоциацията на банките в България: Отсрочките по кредити ще са само за изрядни платци

Асоциацията на банките в България: Отсрочките по кредити ще са само за изрядни платци - E-Burgas.com

До дни банките ще започнат да предлагат отсрочване на вноските по кредитите за тези свои клиенти, които са изпаднали в затруднение заради кризата, предизвикана от коронавируса. От облекчението ще може да се възползват както фирми, така и граждани, които до момента са били изрядни платци. Това съобщи за bTV Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България и изпълнителен директор на ОББ.

За редовни платци се считат тези, които не са имали просрочия, както и тези, чиито вноски са с 30 дни забава, считано от обявяването на извънредното положение. Андронов обаче очаква по-голямата група кредитополучатели да не поискат отсрочване на вноските по заемите си. Банките ще продължат да работят и с проблемните си клиенти, увери Андронов. Както и досега те могат да се обръщат към обслужващите банки и след индивидуални оценки на платежоспособността им, ще се търсят начини за разсрочване на задълженията или предоставяне на допълнителни обезпечения.

"Проблемът с нередовните платци е, че преструктурирането на кредитите им изисква банките да правят провизии, което намалява капитала им", обясни Андронов. Одобреният мораториум от Европейския банков орган и БНБ няма да класифицира отсрочените кредити като лоши, което няма да води до допълнителни разходи за банките да правят резерви. Това ще помогне на банките да разполагат с повече ресурс за кредитиране.
 

Свързани статии
Над 25 хиляди българи молят за отсрочки по кредити Над 2 млрд.лв. са отпуснатите кредити до момента, експерт съветва да се пазим Омбудсманът до фирмите за бързи кредити: Дайте отсрочки на хората, хиляди са без работа! „Фондът на фондовете" предоставя 170 млн. лв. гаранции на банките Банките у нас се готвят за по-тежка криза от тази през 2008 година Замразяват се дългове и забавени вноски по кредити? Банките имат 5 дни да предложат правила за мораториум върху кредитите Димитър Радев, БНБ: Работи се по мерки за отлагане на плащането по кредитите
Тагове
банки кредити отсрочка
Коментари

Още от последните новини