АПИ предупреждава шофьорите за влошаване на времето

АПИ предупреждава шофьорите за влошаване на времето - E-Burgas.com

През нощта и утре – 9 януари, се очаква понижение на температурите, а в Северозападна и Северна България метеорологичната прогноза е за валежи от сняг и за увеличаване на снежната покривка. В 6 области – Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово и Софийска област, е определен жълт код за потенциално опасно време за снеговалежи и силен вятър, възможни са виелици и навявания.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват с автомобили с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и ще предприемат обработка на настилките. За повишаване безопасността на движение, ако метеорологичните условия го изискват, е възможно затваряне на определени участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали.

В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци участват около 3000 снегопочистващи машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н. По опорните пунктове има инертни материали - сол, пясък, калциев двухлорид за обработка на настилките. 

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Свързани статии
Водна терапия в басейн за деца с увреждания в Бургас Най-много контрабанда е пресечена на ГКПП „Капитан Андреево” АПИ ремонтира 3000 км пътища през 2023 АПИ: Тръгвайте с автомобили подготвени за зимни условия Митничарите от МП "Капитан Андреево" заловили над 27 млн. контрабандни лева през 2022 Служители на АПИ излизат на протест Създават нови две платна на ГКПП "Капитан Андреево" 35 пияни и дрогирани шофьори са регистрирани за денонощие Контрабандна валута над 1 млн. лева откриха митничари на "Капитан Андреево" (Снимки) Масово чувство за безнаказаност по пътищата у нас
Тагове
апи гуми шофьори
Коментари

Още от последните новини