6000 умират годишно от грип в България

6000 умират годишно от грип в България - E-Burgas.com

По данни на Клиниката по инфекциозни болести към ВМА-София 5-6 хиляди души годишно умират от усложнения след грип в България, затова на заболяването не бива да се гледа като на невинно. Специалистите поясняват, че грипът засяга по-често децата и много бързо води до усложнения, главно пневмонии. Макар и по-рядко, има и случаи на увреждания на централната нервна система, мускулно-ставния апарат, сърцето, бъбреците, дори мозъка. Д-р Атанас Янев, пулмолог във ВМА, уточнява, че инфекциите на горните дихателни пътища са сред най-масовите проблеми през студените месеци. Той съобщава, че честотата на дихателни инфекции при подрастващите и възрастните е 2-4 пъти годишно, а при децата дори до 8 пъти.

Специалисти подчертават, че при много студено време кашлицата е съвсем естествена проява на организма и тя дори има благоприятно действие, тъй като помага да се изхвърлят вредни агенти. Затова и не се препоръчва нейното потискане на всяка цена. Пулмолози изтъкват, че най-голямата грешка е да се прилага единно лечение за различен тип кашлица. Обясняват, че за суха обикновено се препоръчват потискащи агенти, а за влажна – отхрачващи. Но това отново зависи от общото състояние на конкретния пациент. В някои случаи кашлицата може да е предизвикана единствено от стичането на секрети от носа в гърлото. Тогава не е опасна, но няма да мине, ако не се лекува първопричината – тоест хремата, категорични са специалисти. Лекари съветват при дразнеща кашлица, с придружаващи втрисане, мускулни болки, хрема, да се потърси бързо медицинска помощ. Ако става дума за вирусна инфекция, най-ефективно е приемането на противогрипни препарати в първите 24 часа след проявата на симптомите.

Сухата кашлица може да е симптом за бронхит, но в някои случаи той се проявява с постоянно отделяне на секрети. “Лаеща” е най-често, когато има възпаление на ларинкса или трахеята. Но понякога този тип кашлица може да говори и за наличие на астматичен пристъп. За пневмония може да има съмнение при продължителна, дълбока кашлица, с придружаващи симптоми като отпадналост, поддържане на температура – дори и не много висока – около 37,2 градуса. В такива случаи е задължително пациентът да бъде преслушан от специалист, да се направи рентгенова снимка и да се пусне изследване на кръвта. Учени обясняват, че кашлица може да се провокира и от алергични кризи, гастроезофагеален рефлукс, туберкулоза, дори рак на белия дроб, затова е добре тя да не бъде лекувана самоинициативно, а да се потърси специалист.

"168 часа"

Коментари

Още от последните новини