47 осмокласници прекрачиха прага на Морското училище

47 осмокласници прекрачиха прага на Морското училище - E-Burgas.com

* Това е първият випуск на вече общинската Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов "Св. Никола" в Бургас

 

47 са осмокласниците, които за пръв път прекрачиха прага на вече общинската Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов "Св. Никола" в Бургас. Сформирани са две паралелки - "Корабоводене и корабни машини и механизми /КММ/" и "Митническа и данъчна администрация".

През цялата лятна ваканция е положен огромен труд за освежаването на класните стаи, за придобиването на приветлив вид на гимназията.

"Уважаеми учители и педагози, вие отново поемате мисионерството да давате знания на бургаските деца. Нека професионализмът и любовта към тази изключително благородна професия ви помагат в работата с тях. Децата, които за пръв път прекрачват училищния праг ще се обучават в обновени и модерно оборудвани кабинети по съвременни програми", се обърна в поздравителния си адрес кметът на Бургас Димитър Николов.

Капитан I ранг професор доктор Калин Калинов от ВВМУ "Н.Й.Вапцаров" - Варна лично поздрави учениците, подари сувенири на осмокласниците от името на висшето училище и заяви, че ще бъдат организирани специални стажове за тях.

47-те нови ученици получиха от Община Бургас книгата "Капитаните" с автор журналистката Ирина Генова, от която могат да научат историите на славните морски вълци, свързани с Бургас.

Официални гости на откриването на учебната година на Морската гимназия бяха още ген. Цветан Харизанов, капитан І ранг Велко Велков, к.д.п. Живко Петров - изпълнителен директор на ИА"Морска администрация", Диян Димов - изпълнителен директор на Пристанище Бургас, Димитър Кимрянов - "Корабостроителница Бургас",  зам.-апелативният прокурор Йовита Григорова, к.д.п. Илия Бахов, к.д.п. Христо Мушков, к.д.п. Костадин Патранесков, кап. Пламен Симеонов, Петко Василев - механик, бившият областен управител на Бургас Павел Маринов и възпитаници на училището.

От 1-ви септември със заповед на министъра на образованието Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола" стана общинско училище и се финансира от бюджета на Община Бургас. Прехвърлянето на собствеността даде зелена светлина за завръщането на Бургас на световната морска карта. Общината вече предприема конкретни стъпки, не само да върне старата слава на Морското училище, а и да го направи водещо в морския бизнес. Целта е учебната база и програми да бъдат модернизирани и оборудвани със съвременни съоръжения, което значително ще повиши качеството на образованието.

Коментари

Още от последните новини