20% е българското месо в колбасите

20% е българското месо в колбасите - E-Burgas.com

Под 20% е влаганата българска суровина в произведените у нас месни продукти, заявиха фермери от новосъздадената Асоциация на пасищните животновъди. Те твърдят, че вносът на месо за България е над 80% от това, което се консумира, като данните не отчитат сивия сектор. Оборотът на сивия сектор достига около 1 млрд. лв. годишно, изчисляват от асоциацията.

Имитиращите продукти в месарския бранш са в пъти повече, отколкото при млечните, каза Станко Димитров, председател на асоциацията. Според него проблемът е в това, че преработвателните предприятия отказват по-скъпата българска суровина за сметка на по-евтината вносна. Тези продукти може и да не навредят в момента на нашето здраве, но те са пълни с нишесте, консерванти, оцветители, брашна и други съставки, които в перспектива може да доведат до проблеми, смята Димитров.

Като най-голям проблем в бранша от асоциацията посочиха контрабандата на евтино вносно месо. За нея организацията съди основно от данните на статистиката - официално влязлото в страната месо, официално закланите животни и продукцията на месокомбинатите като тонаж. Разликата е огромна и тя лесно може да бъде проследена, казват животновъдите. Стопаните имат трудности и с доставките за големите търговски вериги, които също купуват евтино аржентинско говеждо за сметка на българското.

От асоциацията заявиха, че ще сезират всички институции, които имат отношение към контрабандата в месопреработвателните предприятия, за да се реши този проблем. Според тях няма логика в цени на месни продукти от по 2-3 лв./кг в магазините при положение, че цената на месото е 6-7 лв./кг.

 

КРОСС
 

Коментари

Още от последните новини