Знакова бургаска сграда връща стария си блясък

Знакова бургаска сграда връща стария си блясък - E-Burgas.com

Във финална фаза навлезе реставрацията на красивата бургаска сграда с адрес ул. „Вола“ №1. Тя е построена през 1902 г., а от 1984 г. притежава статут на единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност.

Сградата връща предишния си блясък чрез активността на нейните собственици, с административната подкрепа на Община Бургас и финансиране от Оперативна програма „Региони в растеж“. В изпълнение на одобрения инвестиционен проект са въведени следните енергоспестяващи мерки: топлинно изолиране на външни стени, под и покрив, подмяна на дограма и осветителни тела. Изпълнени са изискванията на Националния институт за недвижимо културно наследство за възстановяване и реставриране на богатата архитектурно-пластична украса по южна и западна фасада, а предложеното цветно решение е допустимо и в хармония с това на околното застрояване. Извършено е също така укрепване на основите на сградата.

„През последните години Бургас рязко промени и подобри своя облик, ставайки все по-привлекателен. Щастлив съм, че нашите усилия са подкрепени от гражданите. Сигурен съм, че всички се гордеем с града си и искаме да го оставим на следващите поколения по-красив и развит, отколкото бе завещан на нас. Затова благодаря на всички ви за личните усилия! Все по-често виждам реставрирани стари сгради, за които собствениците дори не са търсили външна помощ, а са се справили съвсем сами. Имаме още много работа в тази посока, но сме на прав път. А гостите на града могат да бъдат сигурни, че с всяка следваща година ще продължим да ги изненадваме приятно!“, каза кметът Николов.

Свързани статии
Приключи обновяването на десет стари сгради в Бургас по ОПРР Още една сграда в центъра на Бургас вече е с нов облик Обсъждат мерките за енергийна ефективност на специален форум в Бургас Държавата търси собственик на емблематична бургаска сграда Енергиен офис ще помага на бургазлии да кандидатсват по енергийни програми Поморие спечели проект за саниране на детска градина Стара сграда в центъра на Бургас цъфна с нов вид Над половин милиард лева са заложени в програмата за саниране Поморие кандидатства за саниране на училища и детски градини в общината В Поморие продължават санирането на блокове и училища (Снимки)
Тагове
сграда саниране енергийна ефективност
Коментари

Още от последните новини