Здравното министерство с важни напомняния за борбата с ковид

Здравното министерство с важни напомняния за борбата с ковид - E-Burgas.com

Здравните власти отчитат повишение в заболеваемостта от COVID-19 в последните дни. София, Варна и Бургас вече са в жълтата зона на картата на двуседмичната заболеваемост. Във вторник пък бяха отчетени близо хиляда новозаразени за денонощие. 

Във връзка с нарастващия брой на случаите на COVID-19 в страната от Министерството на здравеопазването публикуваха призив във Фейсбук:    

➡️Гражданите с оплаквания и симптоми, характерни за COVID-19 (главоболие, силна отпадналост, болки в гърлото, хрема, кихане, загуба на апетит и др.), следва да се изолират и консултират с лекар. 
➡️При наличие на оплаквания, дори и лека хрема, отложете срещите си с други хора, за да ги предпазите от евентуално заразяване със SARS-CoV-2.
➡️Силно препоръчително е носенето на защитни маски за лице на закрито и на местата със струпване на много хора –  обществен транспорт, търговски центрове, магазини, базари, гари, автобусни спирки и т.н.
➡️Спазвайте дистанция на обществените места, по възможност избягвайте местата, на които се струпват много хора едновременно.
➡️Мийте ръцете си със сапун и вода, а при невъзможност - използвайте дезинфектант за ръце на спиртна основа.

↔️Инкубационният период при варианта Омикрон и неговите подварианти е 3-5 дни. 

❗️При заболяване с COVID-19 най-често се регистрират следните симптоми: повишена температура, кашлица, обща отпадналост, болки в мускулите и ставите, главоболие, болки в гърлото, запушен нос или хрема, гадене или повръщане, диария. В по-редки случаи се наблюдават конюнктивит, подуване на лимфните възли и сънливост.

При вариантa Омикрон и неговите подварианти се съобщава по-често за главоболие, силна отпадналост, болки в гърлото, хрема, кихане, загуба на апетит и нощно изпотяване.

✅Ваксинацията срещу COVID-19 остава най-сигурният начин да се предпазим от тежко боледуване, хоспитализация и дългосрочни последици за здравето. Възрастните хора, както и всички други, чийто имунитет е отслабен, са особено застрашени при заразяване със SARS-CoV-2. Хората, които принадлежат към тази рискова група и всички, страдащи от хронични заболявания, е препоръчително да се ваксинират срещу COVID-19 възможно най-рано. Ваксините срещу COVID-19 предпазват от тежко боледуване и при заразяване с подвариантите BA.4 и BA.5 на Омикрон.

ℹ️Подробна информация относно как можем да се предпазим от COVID-19 можете да прочетете тук⤵️

ℹ️Списъци на лечебните заведения за извънболнична и болнична помощ и РЗИ, където се поставят ваксини срещу COVID-19, в. т. ч. и педиатрични, можете да видите тук⤵️

Коментари

Още от последните новини