Вуйна, стринка, майка, татко - заместват „по нужда“ по морето

Вуйна, стринка, майка, татко - заместват „по нужда“ по морето - E-Burgas.com

Близо 2000 нарушения от началото на месец юни до края на август  са констатирали инспектори, всички свързани с трудовите правоотношения

И този летен сезон от Териториалната дирекция на „Инспекцията по труда“ в Бургас отчитат като проблем за работниците нарушения, свързани с работното време, почивките и отпуските, заплащането на труда,неизплатени трудови възнаграждения, както и допълнително възнаграждение за положен нощен труд.

От там отчитат запазване на тенденцията за устни договорки между служител и работодател за по-високи трудови възнаграждения.

„Единствено договор и вписаната в него сума за възнаграждение, е валидна и тя подлежи на проверка от наша страна“, обяви директорът на инспекцията Павлин Васков.

Той определи последното тримесечие като изключително тежко и натоварено. Не липсвали и куриози. В старанието си да убедят инспекторите да не съставят актове работодателите посочвали различни оправдания.

„Все някой от родата – братовчед, чичо, стринка, вуйна, майка, татко е минал за малко и точно в това време на него му се приходило до тоалетната и отишъл, а роднините само за малко са застанали пред касовия апарат да обслужват клиенти. И как проверяващите точно тогава уцелили този момент“,  даде пример Васков.

Констатираните нарушения това лято са общо 3077 броя нарушения, близо 2000 от тях свързани струдовите правоотношения. Проверяващите са открили 94 работници без сключени трудови договори .

Иначе за това лято е имало и бум на наети непълнолетни. Искания за наемане на работа няколко големи комплекса и аквапаркове по Южното Черноморие. При направените там проверки е открито само едно нарушение.

Коментари