Всички автобуси с колани – още през септември!

Всички автобуси с колани – още през септември! - E-Burgas.com

Бъpзи пpомени в Закона за автомобилни превози подготвя Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" за коланите на автобусите.

Те ще задължат всички колани в автобуси, които пътуват повече от 35 км или излизат на републиканска пътна мрежа, задължително да са с колани, казва Дамян Войновски - зам.-изпълнителен директор на агенцията, пише "24 часа".

Преди това новият шеф Бойко Рановски съобщи, че промените ще бъдат в парламента още през септември.

Той допълни, че ако се налага собствениците на автобусите ще сменят и седалки, за да са с колани. Предстоящите промени ще бъдат вписани в преходните и заключителни наредби на вече внесен закон, което ще се направи, за да се ускори приемането им.

Транспортният министър Ивайло Московски заговори за първи път за колани в автобусите след серия катастрофи през ноември миналата година. През април тази година отново щеше да ги въвежда. Така поне е отбелязано в Закона за пътните превозни средства, който се пише сега.

У нас са регистрирани повече от 23 000 автобуса, 15 000 от тяx cа c pегистрация пpеди 2006 г., което означава, че cа произведени без колани.

Автобусите с лиценз за превоз на пътници са 13 000 и според Рановски половината нямат колани. Разликата от над 10 000 автобуса, които не са лицензирани да возят пътници, е сериозна, подчерта Войновски.

Дори да има автобуси, които са на общини, на училища, на фирми за превоз на собствена сметка, вероятно не са малко и тези, които са регистрирани и на физически лица.

Зад тях се крият нелегални превози и затова се предвижда промяна - автобус да се регистрира единствено на юридически лица. Целта е нито един гражданин да не притежава автобус и да не вози нелегално пътници.

 

Коментари

Още от последните новини