Ваксината "Новавакс" ще дойде и в България

Ваксината

Броят на заразените с COV1D-19 намалява, но последните три месеца имаме постоянно високо ниво на починалите всеки ден, отбеляза д-р Аспарух Илиев по bTV.
Според него ваксинирането продължава да е основният елемент на борбата с вируса. Българското правителство е поръчало ваксината на „Новавакс", тя ще дойде и в България.

„При тези ваксини, които имаме, човек може да се разболее от варианта „Омикрон", но тежкото протичане на болеспа при хора с нормален имунитет при хора, които са ваксинирани, е изключено", отбеляза лекарят, който завежда лаборатория в Берн.

„С третата бустерна доза ваксина имаме една защита от тежко протичане на заболяването, която е над 80%. Можем да сме напълно спокойни поне през първите 4-5 месеца на поставянето й. Имаме данни, че вече дори и по-дълъг период след това защитата от тежко протичане е много висока. При две дози ефектът е ограничен до 2-3 месеца, т.е. вървим към ситуация на една тридозова ваксина", обясни д-р Аспарух Илиев.

Той съобщи, че проучванията на „Пфайзер" и„Модерна" от последната седмица е, че показват, че има увеличение на така наречените Б-клетки на паметта, което означава, че ефектът от ваксините ще е доста по-дълготраен. Според него идеалният вариант би бил да имаме дълготрайна защита от тежко протичане или да имаме ваксина, която абсолютно прекратява разпространението на заболяването.

Факт е, че „Омикрон" протича по-леко, но от друга страна интензивните отделения са пълни, посочи още лекарят.

Свързани статии
Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид 378 се ваксинираха срещу ковид за денонощието Доставиха у нас близо 200 хиляди ваксини за сезонен грип Започва ваксиниране срещу ковид по населени места в региона, вижте графика Неваксинираните срещу ковид няма да могат да се ваксинират срещу омикрон Отварят нови пунктове за ваксиниране срещу ковид в региона Едва 3156 души се ваксинираха за 24 часа, 23% са новозаразените СЗО: Трябват нови ваксини срещу ковид и да се впръскват в носа СЗО зове за ускоряване на ваксинирането и носенето на маски
Тагове
ваксини
Коментари

Още от последните новини