В Бургас отчитат голям спад на приходите от данъци и такси заради пандемията

В Бургас отчитат голям спад на приходите от данъци и такси заради пандемията - E-Burgas.com

Нужна е актуализация на програмата за управление и разпореждане с общински собственост

С 25.1% са намалели приходите от заплащане на такси за пазари, тържища, тротоари, площади, улични платна, панаири и др., с 15.2% от наем на общинско имущество и с 40.7% от наем на земя, за първите 4 месеца на 2020 г., в сравнение със същия период на миналата година. Само за месец април, приходите от такси са намалели с 82.1%, от наем на имущество с 68.3% и от наем на земя с 40%, което прави 423 400 лв. по-малко в сравнение с април 2019 г.

Това става ясно от отговор на кмета на община Бургас на питане от общинските съветници Георги Дракалиев и Николай Стоянов, относно размера на постъпленията от управление на общинската собственост.

Тъй като извънредното положение доведе до прекратяване или замиране на дейността на голям брой фирми, Общински съвет – Бургас освободи от заплащане на такси и наемни цени онези, които ползват обекти или терени общинска собственост, както и намали с 20% таксите за поставяне маси на открито, с 50%  таксите за поставяне на рекламно-информационни елементи и пропорционално цените на услуги, които се събират от общинските предприятия за ползване на стопанисваните от тях обекти за спортни и културни мероприятия.

Тези решения отговориха на влошената обстановка и на нуждите на общинските контрагенти, но същевременно доведоха до очакван спад в нивото на постъпленията от управление на общинската собственост.

Като се има предвид, че срокът на някои от тези мерки е до 13 юли и че практически през описания период липсват сделки по разпореждане с общински имоти, се очаква сериозен дефицит на приходите от тези дейности.

Според председателя на постоянната комисия по общинска собственост Георги Дракалиев, това вероятно ще наложи актуализация на годишната програма за управление и разпореждане с общинска собственост, като към нея бъдат добавени още свободни общински УПИ, подходящи за строителство на жилищни и търговски обекти.

Свързани статии
Бургас се бори срещу ковид и със средства от непроведени спортни състезания НАП: Изтича срокът за внасяне на корпоративен данък Над 5 млрд.лв. за здравеопазване следващата година Таксиджия: Колегите, които возят болни с COVID-19 да пият чай с джинджифил Предлагат драстичен скок на първоначалната цена на такситата Проектобюджет 2021 ще се обсъжда и гласува онлайн НАП: До 2 ноември се подават декларациите за данъци за третото тримесечие на 2020 г. Община Бургас: Въпреки натиска върху бюджета годината е финансово стабилна 29 милиарда евро за България от ЕС за следващите седем години Спестяват време и път на жителите в селата в общината: Данъчни ги посещават на място
Тагове
приходи бюджет такси данъци
Коментари

Още от последните новини