В Айтос инвестират 6 млн. лв за реконструкцията на водопроводи

В Айтос инвестират 6 млн. лв за реконструкцията на водопроводи - E-Burgas.com

Инвестираме близо 6 млн. лв за реконструкцията и рехабилитацията на водопроводна система в община Айтос. Това е добрата новина, която съобщи кметът на Община Айтос Васил Едрев на 27 юни т.г., ден след като подписа в София договора за финансиране на общински проект по Програмата за развитие на селските райони с Изпълнителния директор на ДФ "Земеделие Живко Живков.

Точната сума, одобрена по проекта и записана в договора е 5 863 738.23 лв. Подобна инвестиция за водоснабдяването в община Айтос не е правена със сигурност от повече от 30 години.

Трите обекта, включени в проекта са "Външно водоснабдяване - село Чукарка" и подмяна на уличната водопроводна мрежа в селата Карагеоргиево и Мъглен. "Най-спешен е този проект за село Чукарка. Селото се водоснабдява изключително от местни водоизточници, чийто дебит в последните години е драстично намалял. През лятото хората са много притеснени, селото е на воден режим. Проблемът с липсата на питейна вода е изключително сериозен и чака решение от 70-те години. С този проект, проблемът ще бъда решен", коментира пред НП кметът Васил Едрев.

НП научи, че през 70-те години на м.в. е било възложено проектиране за подаване на питейна вода към селото от деревация "Камчия". Десет години по-късно е изпълнен само част от проекта до с. Кликач, а през 2004 г., трасето е продължено до с. Соколово и е завършен строежът на помпена станция "Соколово".

"Деревация "Камчия" минава на границата между Соколово и Чукарка. Технически възможно е да бъде изградено отклонение към Чукарка. Предвижда се изграждане на водопровод от помпена станция "Соколово" до водоема над селото. Общата дължина на трасето е около 5 км на териториите на две общини - Айтос и Карнобат. Трасето на водопровода ще мине по обслужващи селскостопански пътища", каза за НП инж. Иван Биделев, Директор на Дирекция "ТСУС" в Община Айтос.

Що се отнася до уличната водопроводна мрежа в най-голямото населено място на общината - с. Карагеоргиево, тя е стара и амортизирана. Частично изградена е преди десетилетия от азбесто-циментови тръби, които подлежат на цялостна подмяна. По проекта, изграждането на В и К мрежата ще се извърши с полиетиленови тръби с висока плътност. Ситуацията в с. Мъглен е аналогична. Там водоснабдяването е проектирано с два главни клона, с главен пръстен и 27 разпределителни клона, които по проекта трябва да бъдат напълно обновени", каза още още инж. Биделев.

Реализирането на този проект е от изключителна важност за ежедневните потребности на над 4000 жители на общината. Крайната цел е Чукарка да получи вода от "Камчия" за първи път в своята история, а уличната водопроводна мрежа и домовите отклонения в двете най-големи населени места на общината Карагеоргиево и Мъглен, да бъдат изцяло подновени.

"Създаването и обновяването на В и К мрежата ще подобри качеството и количеството на водата в тези населени места, и ще ограничи възможностите за поява на аварии в мрежата. Ще бъде решен основният проблем хората - неритмичното водоподаване и честите спирания на водата. В голяма спетен ще се подобри санитарното състояние и охраната на каптажите и резервоарите. Администрацията има готовност с проекти за подмяна на уличната водопроводна мрежа и в други населени места," каза още кметът Васил Едрев.

След подписването на договора и осигуреното финансиране, предстои Общинската администрация в Айтос да обяви обществена поръчка за изпълнител. Градоначалникът се надява процедурата да приключи до края на тази година, а реализацията на проекта - през 2019 г. Какви ще са сроковете и другите параметри по изпълнението на поректа ще стане ясно при обявяване на обществената поръчка.

Коментари

Още от последните новини