Треска за злато люлее държавата

Треска за злато люлее държавата - E-Burgas.com

Злато

Напоследък рязко се покачват вложенията в ценни метали. За тенденцията съобщават брокери на злато, цитирани от БНР. Експертите коментират, че преориентирането на финансовия портфейл на гражданите към подобни инвестиции е ново за България.

По думите на Благовест Белев, управител на голяма компания, специализирана в търговия със злато, кюлчетата злато и инвестиционните златни монети са доста атрактивни в последно време.

„За юни месец имаме ръст от почти 80 % спрямо май в продажбата на инвестиционно злато, точно такива кюлчета и монети. Нормално е, златото е един актив, който е застрахован от финансови кризи", обясни Белев.

Експертите посочват, че златото е предпочитан инструмент за инвестиции, независимо, че от него не се печели, защото вложенията не се губят. В злато инвестират основно млади хора с добри доходи, които търсят къде да си вложат парите. Все пак има и пенсионери, които обръщат спестявания за здраве в злато, защото го смятат за нещо сигурно. Хора на средна възраст, предприемачи, собственици на бизнес, които имат спестявания и се притесняват за тях, също са потенциални инвеститори в злато.

Когато парите потрябват отново и се наложи златото да се обърне във валута, процентът, който се губи, е до 5 на сто в зависимост от моментната борсова картина.

Коментари

Още от последните новини