Топ плувецът Цанко Цанков пред ново предизвикателство: Ще гони нов световен рекорд на Сейшелите

Топ плувецът Цанко Цанков пред ново предизвикателство: Ще гони нов световен рекорд на Сейшелите - E-Burgas.com

Бургазлията възнамерява да влезе в историята, като предприеме най-дългото индивидуално предизвикателство за открито плуване в Индийския океан

Световният рекордьор по плуване от Бургас Цанко Цанков избра Сейшелските острови за следващото си предизвикателство.

Известни с красивите си девствени плажове, Сейшелите отново ще привлекат международен интерес към откритите водни спортове, тъй като бургазлията възнамерява да стане първият международен спортист, плувал между главния остров Мае и вътрешния остров La Digue. Цанко си е поставил амбициозната задача да преплува разстоянието между двата острова от 51 километра, обяви Seychelles Tourism Board.

Планирано е това грандиозно събитие да се проведе през октомври 2021 г.

Българският плувец обмисля да влезе в историята, като предприеме най-дългото индивидуално предизвикателство за открито плуване не само за Сейшелите, но и в Индийския океан, плувайки 12 часа нон-стоп и изминавайки около 51 км в океана.

"Много съм щастлив и развълнуван да посрещна това предизвикателство! Имам самочувствието, амбицията, физическата подготовка и подкрепата на Община Бургас и кмета Димитър Николов и всички хора, които вярват в "невъзможните" предизвикателства. Благодаря на всички прекрасни хора, институции и органицации, които се обединиха около това невероятно предизвикателство! Силен съм, защото знам, че мога и защото имам подкрепата на всички вас! Нека заедно направим невъзможното- възможно", каза бургазлията.

Цанко Цанков е многократен национален шампион и рекордьор, двукратен световен магистър-вицешампион на FINA на 200 м индивидуално плуване и 400 м свободен стил и майстор на спорта

Освен популяризирането на откритото плуване като спортна дейност, целта на Цанко Цанков с новия рекорд ще бъде да се повиши осведомеността за устойчивата защита на коралите и морския живот на Сейшелските острови.

Сейшелските острови е първата страна, която е домакин на Световните серии за плуване в открити води на Fédération Internationale de Natation (FINA) в африканския регион.  

Събитието ще има за цел да обедини спорта и културата, като същевременно увеличи видимостта на дестинацията.

За задвижване на инициативата е създадена комисия, съставена от председателя на Търговската камара на Сейшелските острови (SCCI), г-н Оливър Бастиен, Мисис Бургас 2019 г-жа Марияна Атертон, която е и основател и главен изпълнителен директор на TourBookers - онлайн дигитална платформа за туристически преживявания на Сейшелските острови  и г-н Мервин Седрас.
 

Мисис Бургас 2019 Мариана Атертон

Говорейки за проекта, Мариана Атертън заяви, че дискусиите за организацията на това международно събитие са започнали миналата година през октомври.

„Ангажирани сме да видим как този проект оживява. Досега е свършена много работа и има още много за организиране и подготовка за реализирането на този проект. Като партньори в туристическата индустрия на Сейшелските острови, ние искаме да помогнем да направим нещо, за да доближим уникалната местна култура до всички посетители и да привлечем повече туристи", каза г-жа Атертън.

Цялото събитие се осъществява и организира с посредничеството на  „Ивент Мениджмънт“, кампанията по организацията на събитието и преговорите за него се водят от бургаската бизнесдама Илияна Мосинова.

Други партньори, които са тясно ангажирани, са Община Бургас, Съвета за туризъм на Сейшелските острови (STB), Министерството на младежта, спорта и семейството, Асоциацията по плуване на Сейшелските острови, българската община Бургас и международната федерация по плуване, FINA.

С напредването на подготовката комисията се стреми да привлече и  други партньори и гарантира стриктно спазване на здравните и санитарни мерки в страната.

Главният изпълнителен директор на STB заяви, че събитието ще даде възможност да се повиши осведомеността на хорато по целия свят за  океана и да се повиши популярността на Сейшелските острови като спортна дестинация.

„За нас е чест, че Цанко Цанков изрази интерес да се изправи пред това предизвикателство на Сейшелските острови. Профилът му, заедно със сферата му на популярност, определено ще повишат известността на дестинацията. Искрено се надяваме да видим това събитие като плод на неговата отдаденост към този спорт и неговата страст към околната среда, която се съчетава перфектно с нашите практики за устойчив туризъм. Нашите красиви острови са много разнообразни и спортният туризъм остава много важен сегмент, ние непрекъснато се стремим да се развиваме и да вървим напред заедно с нашите местни партньори", каза г-жа Франсис.

Цанко Цанков успя да постави нов световен и европейски рекорд в 12-часово безспирно плуване в 50-метров басейн на 50 600 метра през лятото на 2020 г. Той е първият човек в историята, който плува през водите на най-големия български залив, а именно Бургаския, чиято дължина е 46 800 метра в открито море.

Свързани статии
663 състезатели от 8 държави идват в Бургас за Международния турнир по плуване "Swimming Talent Cup" Три български и три молдовски отбора ще се борят за Купа "Шуната" Безплатен градски транспорт и плувен маратон за празника на Созопол Отлагат плувния маратон до Света Анастасия заради лоши метеорологични условия Спортно списание разкрива непознати факти от историята на бургаското плуване Почетни граждани на Бургас подкрепиха приюта за бездомни кучета Състезатели от 6 държави ще спорят за отличията на плувния маратон "Порт Бургас 2021" Стотици се събраха за плувния маратон от "Света Анастасия" Над 80 състезатели се включват в състезание по подводни спортове „Златният делфин 2021“ "Акулите" донесоха 11 медала в Бургас, обраха овациите в Сандански (Снимки)
Тагове
цанко цанков рекорд плуване
Коментари