Тежки дни очакват Христо и Георги, които опитаха пренесат наркотици в Турция

Тежки дни очакват Христо и Георги, които опитаха пренесат наркотици в Турция - E-Burgas.com

Съдът в Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Христо Б. и Георги И. Първият е обвиняем за това, че умишлено склонил Георги да пренесе в контрабандно в Турция голямо количество марихуана. За притежанието на наркотика му е повдигнато отделно обвинение. Георги пък е привлечен в качеството на обвиняем за ролята си на муле.

Според Окръжен съд – Бургас от събраните доказателства до момента може да се направи обосновано подозрение, че всеки от двамата обвиняеми е възможно да е извършил престъпленията, за които е обвинен.

Обвиненията на двамата са за престъпления, за които е предвидено наказание „Лишаване от свобода“ - от 10 до 15 години, от 3 до 12 години и от 3 до 8 години. Следователно, изпълнено е първото изискване на закона, а именно, че по делото е налице доказателствено обосновано предположение, че обвиняемите Христо Б. и Георги И. е вероятно да са осъществили тежки умишлени престъпления от общ характер, за които законът предвижда наказание „Лишаване от свобода“. Тук следва да се добави и обстоятелството, че с оглед твърде ранния етап на разследването по делото несъмнено предстои извършването на многобройни последващи процесуални и следствени действия, насочени към изясняване на обстоятелствата по повдигнатите обвинения.

По мнението на Бургаския окръжен съд в случая е налице и втората предпоставка за вземане на най-тежката мярка за неотклонение - наличието на реална опасност всеки от обвиняемите да се укрие или извърши друго престъпление в случай на по-лека мярка за неотклонение. Независимо, че Христо Б. и Георги И. към момента са неосъждани и имат известни постоянни адреси, съдът счете, че „осъществената от тях в съучастие престъпна дейност разкрива много висока степен на обществена опасност не само поради значителното количество и високата стойност на наркотичното вещество, предмет на обвиненията, но и заради представата за широкомащабна добре координирана и конспиративно обезпечена престъпна активност“. Предвид тази характеристика на деянията, Окръжен съд – Бургас счете, че и личната обществена опасност на обвиняемите също е завишена, поради участието им в тази деятелност.

Съдът обърна внимание и на събраните данни за многобройните пътувания на обвиняемия Георги И. до Република Турция, с различни автомобили, в кратък интервал от време, както и мобилността на обвиняемия Христо Б. при движението му от гр. Бургас до гр. София и гр. Варна. При изложените съображения, съдът прие, че по отношение и на двамата обвиняеми съществува реална, непосредствена и съвсем конкретна опасност да се укрият /с оглед установените тежки наказания за престъпленията, в които са обвинени/, или да извършат други престъпления.

Определението на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване или протест в тридневен срок.

Свързани статии
Най-много контрабанда е пресечена на ГКПП „Капитан Андреево” Контрабандист опита да пренесе 20 кг наркотици през границата (Видео) Митничарите от МП "Капитан Андреево" заловили над 27 млн. контрабандни лева през 2022 Заместникът на Гешев: С МВР спряхме над 200 хил. дози наркотици, предназначени за нашите деца 21-годишна бургазлийка се надруса и подкара кола, хванаха я край ''Меден рудник'' Започна акция "Бяло" срещу наркодилърите в цялата страна Предрусал молдовец с Ауди, вилня в бургаска автокъща Контрабандна валута над 1 млн. лева откриха митничари на "Капитан Андреево" (Снимки) Полицаи в Бургаско с положителни проби за наркотици и алкохол, били от лекарства Готвач на пико от "Меден рудник" бе прекъснат от полицията по време на готвене
Тагове
контрабанда наркотици
Коментари

Още от последните новини