Тежки дни очакват Христо и Георги, които опитаха пренесат наркотици в Турция

Тежки дни очакват Христо и Георги, които опитаха пренесат наркотици в Турция - E-Burgas.com

Съдът в Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Христо Б. и Георги И. Първият е обвиняем за това, че умишлено склонил Георги да пренесе в контрабандно в Турция голямо количество марихуана. За притежанието на наркотика му е повдигнато отделно обвинение. Георги пък е привлечен в качеството на обвиняем за ролята си на муле.

Според Окръжен съд – Бургас от събраните доказателства до момента може да се направи обосновано подозрение, че всеки от двамата обвиняеми е възможно да е извършил престъпленията, за които е обвинен.

Обвиненията на двамата са за престъпления, за които е предвидено наказание „Лишаване от свобода“ - от 10 до 15 години, от 3 до 12 години и от 3 до 8 години. Следователно, изпълнено е първото изискване на закона, а именно, че по делото е налице доказателствено обосновано предположение, че обвиняемите Христо Б. и Георги И. е вероятно да са осъществили тежки умишлени престъпления от общ характер, за които законът предвижда наказание „Лишаване от свобода“. Тук следва да се добави и обстоятелството, че с оглед твърде ранния етап на разследването по делото несъмнено предстои извършването на многобройни последващи процесуални и следствени действия, насочени към изясняване на обстоятелствата по повдигнатите обвинения.

По мнението на Бургаския окръжен съд в случая е налице и втората предпоставка за вземане на най-тежката мярка за неотклонение - наличието на реална опасност всеки от обвиняемите да се укрие или извърши друго престъпление в случай на по-лека мярка за неотклонение. Независимо, че Христо Б. и Георги И. към момента са неосъждани и имат известни постоянни адреси, съдът счете, че „осъществената от тях в съучастие престъпна дейност разкрива много висока степен на обществена опасност не само поради значителното количество и високата стойност на наркотичното вещество, предмет на обвиненията, но и заради представата за широкомащабна добре координирана и конспиративно обезпечена престъпна активност“. Предвид тази характеристика на деянията, Окръжен съд – Бургас счете, че и личната обществена опасност на обвиняемите също е завишена, поради участието им в тази деятелност.

Съдът обърна внимание и на събраните данни за многобройните пътувания на обвиняемия Георги И. до Република Турция, с различни автомобили, в кратък интервал от време, както и мобилността на обвиняемия Христо Б. при движението му от гр. Бургас до гр. София и гр. Варна. При изложените съображения, съдът прие, че по отношение и на двамата обвиняеми съществува реална, непосредствена и съвсем конкретна опасност да се укрият /с оглед установените тежки наказания за престъпленията, в които са обвинени/, или да извършат други престъпления.

Определението на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване или протест в тридневен срок.

Свързани статии
Акция на полицията в домовете на бургаски дилъри Пресякоха контрабанда на голямо количество стоки на "Капитан Андреево" 2 години и 10 месеца пандиз за дилър в Слънчев бряг Бургаски митничари задържаха хиляди контрабандни парфюми за над 50 бона Пресякоха контрабанда на злато за близо 700 хил. лв. на българо-турската граница (Снимки) Хванаха бургаски криминоген с подвижна лаборатория за наркотици (Снимки) Бразилец кацна на Летище София с 2 кг. кокаин в куфара си (видео) Хванаха поредния готвач на пико в Бургас Сдружение разкри тревожна тенденция: Все по-малки деца посягат към наркотици Колумбия задържа кокаин за 75 млн. долара, бил предназначен за България (видео)
Тагове
контрабанда наркотици
Коментари

Още от последните новини