Сянката на плажа - от 5 до 40 лв., скача цената и на бирата и цацата

Сянката на плажа - от 5 до 40 лв., скача цената и на бирата и цацата - E-Burgas.com

Сприключването на пандемичната обстановка приключват и облекченията, които туристите по българското Черноморие ползваха на плажа. Шезлонгите и чадърите за предстоящия летен сезон няма да бъдат с намалени цени, обявиха от Министерството на туризма, цитирани от сайта Dnes.bg.

Те обещаха контролът от страна на ведомството му да е засилен. В концесионните договори били посочени максимални цени на шезлонгите и чадърите, които не могат да превишават. цените варират от 5 до 15 лв. за брой в зависимост от местоположението. най-скъпи очаквано са големите плажни ивици на Златни пясъци, луксозните комплекси в Иракли, Слънчев бряг, Свети Влас, Созопол и Лозенец.

"Всяка година концесионната такса и наемната цена се индексира спрямо инфлацията. тази година инфлацията е жестока и ние очакваме в пъти по-голямо увеличние от предни години на концесионните такси. В същото време и заплатите се вдигнаха а при нас за разлика от другите браншове, другите сектори в бранша туризъм ние не можем да намаляме персонала или да го увеличаваме спрямо работата, ние сме задължени по договор задължителните дейности като обезопасяването, почистването на плажа хората да бъдат наети от 1-ви юни, до 30 септември", заяви Николай Димитров - концесионер на плаж Крайморие, пред Нова телевизия.  

Най-често срещаните цени за шезонг е от 6, 8 до 12 лева, а за чадър 8, 10 и 15 лева. на някои места комплект на сянка с два шезлонга, минерална вода и меки шалтета може да достигне до 20-25 лева, дори 40 за по луксозните пространства пред определени плажни барове. За много от жителите на черноморските населени места цените са високи.

Недоволство е възможно да има и заради платените паркинги край плажовете, които се плащали отделно и още оскъпявали разходката до морето. А за украинските бежанци, които към този момент нямат доходи плажуването би било цяло преизвикателство.

"У нас на Азовско море  ако решиш да отдъхнеш зависи от хотела в който ще почиваме. Може би струва около 60 гривни, което е около 5 български лева.  У нас ако е градски плаж, чадърът струва 50 гривни, а ако е с шезлонг още 100. 150 гривни са може би 5 евро", заяви Влада.

Концесионерите са категорични че чадърите и шезлонгите са част от основният им доход за заплати и концесионни такси.

"Основния приход при нас са шезлонги и чадъри, които като не се дават то сме обречени на загуба на 100%. Спасителите им се вдигна цената, заплатите им ще бъдат сигурно с 20-30% по-скъпи защото са липса, няма спасители, трудно е", посочи Георги Мавров - концесионер на плаж Черноморец.

Връща се и старото отстояние на плажните аксесоари преди наложените ковид мерки. А повечето концесионери да продължават да дезинфекцират шалтетатата и шезлонгите за сигурността на гостите си.

"Отстоянията ще бъдат такива каквито бяха преди 2019-та година 4 на 4. нека хората да са спокойни, абсолютно са достатъчни тези отстояния защото реално погледнато от шезлонг до шезонг има 2 метра и половина когато отстоянията от чадърите са 4 на 4. Да не говорим че е доказано слънчевите лъчи убиват всякакви, включително и този вирус", обясни още концесионерът на плаж Крайморие.

Според стопаните на черноморски плажонве, битката за сянка ще продължи и през този сезон.

"Когато бяха намалени цените те се подиграваха с нас, хвърляха ни някакви метални монетки и се подиграваха. Сутрин, аз отивам на работа в 7ч а те хавлиите са им там преди 7ч.", подчерта Мавров.

Безплатно остова аползването на чадър и шезлонг на басейните, но само за тези които почиват в хотелския комплекс към него. "Пречиствателните станции си свършиха работата, морето е кристално чисто. Що се отнася до басейните при нас шезлонгите са без пари. на плажа не зная какво става, но последните две години нямаше проблеми", отбеляза Веселин Налбантов - хотелиер.

А иначе поскъпване се очаква и в цените на плажните атракциони, както и плажните заведения предлагащи цаца и бира.

 

Свързани статии
Експерт: Почивката по морето ще е с 40% по-скъпа това лято Сезонът по морето започва: Цената на цацата и бирата с 10-15% нагоре Добри Митрев: Драстично увеличение на горивата ще е срив за държавата и всеки българин Състезатели от пет държави идват на турнир по плажен тенис в Бургас Живодар Терзиев: Българският пазар не е подготвен за цени от 3,50 лева за литър Икономист очаква бензинът да стигне 5 лева Министерството: Чадърите и шезлонгите няма да са с намалени цени и това лято Агнешкото скочи с 80% в навечерието на Великден Поне 50% по-скъпи храни наесен Цената на безина достигна нови рекорди
Тагове
цени чадъри плаж
Коментари

Още от последните новини