След общественото обсъждане в Банево: Градят инфраструктура около квартала

След общественото обсъждане в Банево: Градят инфраструктура около квартала - E-Burgas.com

Вчера в кв. "Банево" се проведе обществено обсъждане на проект за Подробен устройствен план - План за улична регулация на селищните образувания "Острица 1" и "Острица 2". То премина на открито, пред читалището, и всички участници носеха маски, спазвайки нарежданията на здравното министерство.

Градоустройствено решение, предложено от Община Бургас, дава старт на процес, който да доведе до изграждането на съвременна инфраструктура в двете селищни образувания, разположени близо до кв. "Банево". В новия ПУП са предвидени трасета на улици, както и терени, необходими за различни технически съоръжения - електрически трансформатори, ВиК съоръжения, които да тласкат вода нагоре, тъй като районът е хълмист, и други.

Предложенията на Община Бургас представиха зам.-кметът Чанка Коралска и Николай Цоцомански - директор на Дирекция "Устройство на територията".

Предвиденият габарит на улиците е предимно 9 метра. На места, където улиците са тупик, ширината е до 5 м. Това е минималното нормативно изискване, за да могат да се движат автомобили, ала да има и тротоари за пешеходци. Но пак ще се наложи много от жителите на двете селищни образувания да предоставят малки части от своите имоти, за да може да се прокарат пътища между тях и съседите. Те са съгласни с това, тъй като желанието да имат добра инфраструктура е силно и инициативата всъщност идва от тях.

Жителите на "Острица 1" и "Острица 2" бяха предупредени и за друго - че процесът е дълъг и желанията им няма да се случат за година или две. Новият ПУП ще бъде публикуван до дни в Държавен вестник. В едномесечен срок могат да бъдат отправени възражения. Ако има разбирателство между съседите и този ПУП не бъде оспорван, той ще трябва да премине няколко съгласувания, преди да бъде предложен за гласуване в Общинския съвет на Бургас в началото на следващата година. Ако решението се обжалва и се влезе в съда, тогава нещата ще се проточат с месеци напред. Ако планът влезе в сила, може да се премине към изготвяне на технически проекти за бъдещата инфраструктура. Следва прокарване на кабели, тръби и друга подземна инфраструктура, преди да се пристъпи към поетапно изграждане и асфалтиране на улици.

Но всичко изброено няма как да се случи, ако го няма изработеният нов ПУП. До края на този месец жителите на "Острица 1" и "Острица 2" могат да се запознаят с чертежите и решенията, да видят какви части от техни имоти са засегнати, да се разберат със съседите си, защото в някои случаи може да се вземе малко повече от един имот, за сметка на друг, и да задават своите въпроси към Общината на следния електронен адрес: [email protected]

* Проекта за Подробен устройствен план - План за улична регулация на селищните образувания "Острица 1" и "Острица 2" можете да разгледате в подробности тук: https://www.burgas.bg/bg/info/index/282

Свързани статии
Откриха дрога и наркотици във "Ветрен" Пенсионери пострадаха при пожар в Банево Ситроен блъсна възрастна жена на пешеходна пътека във Ветрен Канят поморийци на обществено обсъждане за поемане на дългосрочен общински дълг В Созопол канят гражданите на публично обсъждане на бюджета Бургазлии се включиха с идеи за благоустрояването в района на ул. "Оборище" (Снимки) Община Поморие обсъжда с гражданите необходимостта от поемане дългосрочен дълг Обществено обсъждане за новия бюджет на община Бургас Инфраструктурните проекти приоритет в новия бюджет Монтират модерни USB-пейки в Бургас (Снимки)
Тагове
банево ветрен обществено обсъждане инфраструктура
Коментари