Ще изследваме състоянието на Черно море с Турция с проекти за 24 млн. евро

Ще изследваме състоянието на Черно море с Турция с проекти за 24 млн. евро - E-Burgas.com
travellersclub.bg

Водещ партньор от българска страна е университетът "Проф. д-р Асен Златаров"

България и Турция започват изграждането на два изследователски центъра за изследване и мониторинг на екологичното състояние на местните екосистеми и акваторията на Черно море в пограничния регион на двете страни.  „Син Растеж" е първият стратегически проект между двете страни и   се финансира с над 2,3 млн. евро по управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството програма Interreg - ИПП България - Турция 2014 - 2020 г.  Договорът за изпълнение на проекта бе подписан днес на онлайн церемония с участието на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова и Фарук Каймакчъ - заместник-министър на външните работи и директор по въпросите на ЕС на Република Турция. От българска страна водещ партньор е университетът "Проф. Д-р Асен Златаров" в Бургас, с партньор Професионално училище по химическа технология "Акад. Н. Д. Зелински" – Бургас, а от турска участва Тракийският университет в Одрин.

Проектът кореспондира с дългосрочната стратегия на ЕС за т.нар. „син растеж" в подкрепа утвърждаването на морските отрасли, като двигатели на европейската икономика, чрез най-подходящата комбинация от климатични, океанографски, икономически, културни и социални фактори.

Двата центъра ще се оформят като основа за сътрудничество между учени, изследователи, местните институции, общности и експерти от двете страни на границата. Те ще разработват общи подходи, методологии и модели за отговорно използване на природните ресурси. Със средства по проекта двата центъра ще бъдат оборудвани с всички необходими съоръжения, инструменти и системи за информация, които дават данни за екологичното състояние на водните екосистеми в граничния регион. Предвидено е още разработването на различни инициативи, свързани с опазването на природата и възпитание на отговорното поведение от страна местните общности. Проектът ще надгради и съществуващия капацитет за изследване и мониторинг на екологичното състояние на местните екосистеми, добавяйки нови данни и информация за екологичното състояние и проблемите на околната среда, развитието и опазването на речните и морски екосистеми.

„Подобен център е от изключително значение за устойчивото развитие на района на Черно море и опазването на природата", каза зам.-министър Николова. Тя допълни, че за първи път европейски средства от трансграничната програма се насочват към академичните среди и приложната наука за управлението на природните ресурси в региона. „Това е и важен етап от двустранното сътрудничество и маркира стратегическите насоки, които двете ни държави предприемат за следващия програмен период", каза заместник-министърът и обясни, че програмата след 2020 г. ще  се насочи към проекти с осезаеми резултати и засилено въздействие за целия трансграничен регион и в полза на широк кръг от заинтересовани страни.

Деница Николова подчерта и доброто ниво на сътрудничество, изградено през годините между България и Турция. „Заедно постигнахме голям успех през настоящия програмен период с 99 финансирани проекта и 24 милиона евро, инвестирани в развитието на трансграничния регион. Едновременно с това продължаваме нашата съвместна работа за изготвяне на новата програма, която би предоставила индивидуални решения за неговото икономическо и социално развитие,  каза тя.

Свързани статии
Ето какви са спешните нужди за пострадалите граждани на Турция Намериха тялото на издирвания българин в Искендерун Сеизмолог: Никой не може да предсказва земетресения Хиляди турци прекараха нощта в палатки при -5 градуса Изпращаме два Спартана и спасителни екипи в Турция, загиналите са над 500 МнВР: Няма данни за пострадали българи в Турция Мощно земетресения разтърси Турция, броят на жертвите расте Затварят всички пунктове на българо-турската граница през нощта Ръст на резервациите в Турция заради новите правила на границата БСУ домакин на Генералната асамблея на най-големия проект за изследвания в Черно море
Тагове
черно море екосистема турция
Коментари

Още от последните новини