Съдът остави зад решетките опасен бургаски джебчия

Съдът остави зад решетките опасен бургаски джебчия  - E-Burgas.com

Районен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража" спрямо спрямо местния джебчия Димитър, привлечен като обвиняем за кражба в условията на опасен рецидив.

Той е привлечен като обвиняем за това, че в периода от 07.01.2019 г. до 06.02.2019 г., в гр. Бургас, действайки в условията на опасен рецидив, счупил на патрон и входна врата на жилище и задигнал лаптоп, телевизор, часовници, златни накити, парични суми, всички на обща стойност близо 5 хил. лв. Престъплението се явява тежко по смисъла на закона, за което е предвидено наказание „Лишаване от свобода" от 3 до 15 години.

Според съдебната инстанция, на този етап от досъдебното производство, може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е осъществил престъплението, за което е привлечен. За съда е налице реална опасност Димитър да се укрие от органите на разследването и да осуети изпълнението на евентуална осъдителна присъда ако не бъде задържан. Районен съд – Бургас счете, „че не са налице фактически данни, които да сочат наличието на реална опасност обвиняемият да извърши друго престъпление.

Независимо от това, тази опасност се извежда от разпоредбата на чл. 63, ал. 1, т. 1 и т. 2 от НПК, предвиждаща абстрактна обществена опасност за деянията, извършени при условията на повторност или опасен рецидив, както и за лица, привлечени като обвиняеми за тежко умишлено престъпление, които са осъждани за друго тежко умишлено престъпление". Димитър е с изключително обременена съдебна биография, извършвал е престъпления против собствеността. Престъплението, за което е привлечен като обвиняем е извършено при условията на опасен рецидив и на повторност. „Така посочените данни обосновават високата обществена опасност на деянието и на обвиняемия като личност", казва още в мотивите си Районен съд – Бургас, което от своя страна обосновава наличието на реална опасност Димитър Л. да се укрие или да извърши престъпление.

Определението на Районен съд – Бургас може да бъде обжалвано или протестирано пред въззивна инстанция в тридневен срок.

Коментари

Още от последните новини