Румен Радев: Необходима е по-силна държавна подкрепа за малките общини

Румен Радев: Необходима е по-силна държавна подкрепа за малките общини - E-Burgas.com

 

Днес президентът на Република България, Румен Радев, подчерта необходимостта от по-силна държавна подкрепа за малките общини в страната с цел да се преодолее проблемът с обезлюдяването и да се осигури по-добро качество на живот за местното население. Изказването на президента дойде по време на официално събитие, където той акцентира върху важността на равномерното регионално развитие и задържането на младите хора в малките населени места.

Президентът Радев заяви, че подкрепата на малките общини трябва да бъде основен приоритет на държавната политика, като се съсредоточава върху подобряване на инфраструктурата, достъпа до здравеопазване и образование, както и създаване на икономически възможности за местните жители. Според него, това би предотвратило масовото изселване на хората към големите градове и би спомогнало за поддържане на живи и жизнеспособни общности в цялата страна.

Също така днес, президентът ще удостои с висши офицерски звания български военнослужещи в знак на признание за техния професионализъм и ангажираност в служба на страната [oai_citation:1,Новини.бг - Последни новини от България и света - Novini.bg](https://novini.bg/). Това е още едно доказателство за важността на силната държавна подкрепа както на национално, така и на местно ниво, за укрепване на българската общност и институции.

С думите си Радев подчерта, че правителството трябва да вземе по-решителни мерки за преодоляване на социално-икономическите неравенства между регионите и да създаде условия, при които всяка община да има шанс за развитие и просперитет. 

Контекст

Това изказване идва на фона на нарастващото обезлюдяване в малките населени места в България, което се е превърнало в значим социален и икономически проблем. Много млади хора напускат селата и малките градове в търсене на по-добри възможности в столицата или в чужбина, оставяйки редица региони с намаляващо население и недостиг на работна ръка.

С тези инициативи и изявления, президентът Радев демонстрира ангажираност към решаването на този критичен въпрос и подчертава необходимостта от съвместни усилия на всички държавни институции за подобряване на условията за живот в малките населени места в България.

Коментари

Още от последните новини