Ресторанти и хотели освободиха 20 000 души персонал

Ресторанти и хотели освободиха 20 000 души персонал  - E-Burgas.com

Близо 40 на сто от тях се осигуряват на минималната заплата и получават ниски обезщетения за безработица

Близо 20 000 новорегистрирани безработни са от сферата на ресторантьорството и хотелиерството. Това сочат данни на КНСБ. От синдиката алармират, че близо 40 на сто от заетите в тази сфера се осигуряват на минималната заплата, а това означава и ниски обезщетения за безработица, пише standartnews.com.

Според данните на Националния статистически институт, заетите в хотелиерството и ресторантьорството с около 105 000 души. А тази сфера е една от най-засегнатите от кризата с коронавируса - между 15 и 20% от всички новорегистрирани до момента безработни са от тази сфера, каза икономическият експерт на КНСБ Любослав Костов по БНР.

Той цитира последни данни, според които хората, които работят на минимална заплата в този отрасъл, са около 38%. Това означава и много ниско обезщетение за безработица - 60% от 560 и  610 лева.

Всяка трета фирма, която е получила държавна помощ по схемата 60/40 за запазване на заетостта до 21 април, е от сферата на хотелиерството и ресторантьорството и туризма, стаа ясно от публикувания от Националния осигурителен институт (НОИ) списък на одобрените тази седмица работодатели, които са компенсирани, за да запазят работните места във фирмите си.

Според данните, над 37% от одобрените досега работодатели са от сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ – ресторанти, заведения за бързо хранене, питейни заведения, хотели и места за настаняване. 

Сред получателите са и редица туристически фирми, както и хотели и курорти. Черноморският курорт "Албена" получава за 158 свои служители малко над 105 хил. лева. Сред получателите са също "Гранд хотел Варна", хотел "Банкя палас", „Боровец хилс“,  балнеологичният център - "Камена".

Свързани статии
Област Бургас остава на 11-то място по средна работна заплата Засилени проверки по хотели и магазини заради коронавируса Ангел Кунчев: Ще глобяваме ресторанти, ако отварят на 1 февруари В Несебър предвиждат отстъпки за хотелиерите в Слънчев бряг Поетапно разхлабване на мерките, разговорите с ресторантьорите продължават Марияна Николова: Ресторантите отварят, но ще работят като тези в хотелите Пълни ресторанти в хотелите с фалшиви резервации на гости Хотели се спасяват от фалит с оферти за възстановяване след COVID-19 Рязък скок на безработицата в областта Шестима безработни у нас се борят за едно работно място
Тагове
Летен сезон 2020 работа ресторанти хотели
Коментари

Още от последните новини