Проверяват сигнали за незаконно работещи водни спасители

Проверяват сигнали за незаконно работещи водни спасители - E-Burgas.com
Архив

Най-големият враг на неумеещите да плуват е паниката, но не трябва да се мисли, че щом си добър плувец, всичко ти е позволено, напомни Налбантов.

Има сигнали за незаконно работещи водни спасители, каза в интервю за БТА Антон Налбантов, директор на водно-спасителната служба към Българския Червен кръст (БЧК). По думите му сигналите вече са предадени на разследващите органи.

Сертификатите на водните спасители се издават само от БЧК, съгласно Наредбата за водно-спасителната дейност и обезопасяването на водните площи, посочи той. Налбантов обясни, че сертификатите – лични талони, се издават всяка година на спасителите и с тях се удостоверява готовността на спасителя за съответния сезон. Сертификатите са валидни една година.

Ежегодно се заверяват близо 3500 сертификата, от които 1500 са на спасители за работа в море, а останалите – на басейни, уточни Налбантов. По думите му, ако спасителите бъдат мотивирани, са напълно достатъчно, за да се подсигурят плажовете, както и басейните във вътрешната част на страната.

Сред спасителите има и обучени жени, като последният случай, при който се включи жена спасител, беше преди дни, когато бяха спасени от удавяне три деца. Не е важно спасителите да могат да се справят само във водата, важно е и да не допускат да се стига до инциденти, каза още той. 

Скачането от скали е опасно, защото те не са само над водата, и за човек, непознаващ релефа, има риск от черепно-мозъчни травми, предупреди спасителят.

Коментари

Още от последните новини