Проверяват морето за потенциално опасни потънали кораби?

Проверяват морето за потенциално опасни потънали кораби? - E-Burgas.com

Има и други кораби, както потъналия край Созопол "Мопанг", които са се натъквали на мини, потъвали са недалеч от българското крайбрежие и е възможно да представляват потенциална опасност като обект на замърсяване. Това обясни в отговор на въпрос на e-Burgas.com, капитан Живко Петров, директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация". Той коментира темата по време на пресконференция в Бургас. 

Единият от тези плавателни съдове е корабът "Родина". Той се намира на по-голяма дълбочина от "Мопанг", на около 40 метра, южно от Созопол. Горивото на  този кораб най-вероятно е отново течно. Той е потънал знаително по-късно от "Мопанг", през Втората световна война. 

"След като заърши настоящата операция, в една по-спокойна обстановка, ще докладвам на министъра и на правителството и моето мнение е, че ще бъде нужно да се направи едно проучване, за да се види каква е ситуацията. За да не се окажем изненадани след време", заяви капитан Петров.

По думите му, повечето от потъналите плавателни съдове се намират на голяма дълбочина, където температурата е ниска и това е причина те да не са потенциално опасни.

Капитан Живко Петров бе категоричен, че до сега няма регистрирано изтичане на гориво от кораба "Родина". Той разказа, че за водолазите, местоположението на останалите потънали кораби е ясно и те са ги локализирали с доста голяма точност. 

"Ще имаме малко повече работа по архивите, за да се види кой кораб кога е потънал и какво се знае за него. И може би няколко на брой от всички известни, ще се наложи да бъдат проверени за съществуваща опасност. Не са много, но ще трябва да им се обърне по-сериозно внимание", каза още директорът на Изпълнителна агенция "Морска администрация".

Автор Татяна БАЙКУШЕВА

Коментари

Още от последните новини