Президентът призова за безопасно излизане от извънредното положение

Президентът призова за безопасно излизане от извънредното положение - E-Burgas.com

В изявление по повод удължаването на извънредното положение заради коронавируса до 13 май президентът Румен Радев поиска България да има ясна национална цел - възможно най-бързо управляемо и безопасно връщане към относително нормален ритъм на живот, към производство, към свободно движение на хора и стоки. Той обяви, че тази цел може да бъде постигната само с обединените усилия на институциите и на всеки един от нас.

Според държавния глава правителството дължи на обществото убедителна информация за ефекта от извънредното положение през първия месец, както и да взема решенията си на база на достоверни данни.

"Извънредните ограничения забавят ръста на заболеваемостта, но доведоха до обществена парализа и отключиха безпрецедентна социална и икономическа криза. Безработицата расте с часове, хиляди предприятия спират работа. Много българи спешно се нуждаят от помощ. Бизнесът и свободните професии също очакват убедителни мерки. Мизерията не е спасение от вируса. Вече споменах, че гладът скоро може да надделее над страха и последствията рискуват да бъдат по-разрушителни от самия коронавирус", смята Румен Радев.

Държавният глава призова за обединение и обяви необходимост държавата да бъде стълб на стабилност. Той призова парламентът за отговорност и поиска депутатите да намерят начин да работят, за да контролират изпълнителната власт по време на извънредното положение.

"Правителството прибягва до нов заем в размер до 10 млрд. лв, преди да използва резервите в бюджета като преосмисли своите приоритети. Това е тежко решение, което ще плащаме с години. Очакваме гаранции за прозрачност и ясни разчети за финансово подпомагане на всички засегнати. Парите за възстановяването на икономиката и подпомагането на най-нуждаещите се не могат да се разпределят без ясни правила и само в тесния състав на кабинета, както това става с милиардите от бюджетния излишък", обяви още президентът.

Румен Радев настоя за оптимален баланс между ограниченията и икономическа активност, за по-сериозни икономически и социални мерки и за тестване на по-голяма част от населението, особено на рисковите групи. Той каза още, че фокусирането върху коронавируса не трябва да възпрепятства достъпа до здравеопазване на хронично болните и спешните случаи, което подлага на риск живота на хиляди българи.

"Необходим е гъвкав подход: достоверни данни, приоритетна защита на рисковите групи, просвещаване на хората, високо съзнание, лична отговорност и мисъл за другия", каза още държавният глава.

Източник: "Дневник"

Свързани статии
Напредва изпитването на ваксина срещу COVID-19 на основата на тютюнево растение Събота дойде с 1589 новозаразени у нас Лекари в Бургас изнемогват от работа, болницата търси доброволци за КОВИД-отделението Депутат от БСП с положителна проба за COVID-19 1595 са новите случаи на коронавирус у нас, в Бургас - 41 От днес: Нови 95 ученици под карантина в община Бургас Проф. Димитров: Скоро ще имаме по 1200 заразени на ден Рекордни нови 819 случая на Covid-19 за 24 часа у нас Лекари в Бургас: Недостигът на легла за болни от Covid-19 вече е осезаем И Мария Габриел е с коронавирус
Тагове
президент извънредно положение българия коронавирус
Коментари

Още от последните новини