Поморийци също отбелязаха тържествено 22 септември (Снимки)

Поморийци също отбелязаха тържествено 22 септември (Снимки) - E-Burgas.com

22 септември 1908 година. Има такива дати – завръщания. Една земя, живяла през болката като „държава на Духа”, обявява своята независимост. Един народ извайва бъдещето си през светлината на вярата. А тя – вярата – винаги е свързана и с образа на Родината. Денят на българската Независимост! – праг е той, особен, съдбовен, светъл – отделя тъмата на зависимостта и примирението от силния, непокорния дух. Различни са лицата на независимостта, но винаги са избор. Избори. Посоки и пътища!

Година след година се завръщаме към 22 септември 1908. С гордост и с обич, с преклонение пред миналото и… с вяра се завръщаме. Днес тук, в нашето Поморие край морето, капка по капка продължаваме да съграждаме. За да е здрав градежът на българската Независимост!

Памет е тази дата. И в сиянието на радостта, че сме българи, че сме тук, на родна земя, с отломки минало и с надежда, и увереност в бъдещето, съграждаме цялото с име – България. Независима, истинска, обичана! За да я има светлата дата и занапред. За да се завръщаме! Честит празник!

Днес се навършват 114 години от провъзгласяването на България за независима. Празникът в Поморие започна с този въздействащ текст, написан от литератора Мариана Маринова – преподавател в СУ „Иван Вазов“ – гр. Поморие и прочетен от Сияна Христова – възпитаник на училището. Националният трибагреник бе издигнат от почетен караул от военно формирование 48940 – гр. Бургас, под звуците на химна в изпълнение на Общинския духов оркестър с диригент Ангел Панцирков.

За да бъде почетена паметта на героите, посветили живота си в името на Родината, протойерей Борис Георгиев от храм „Свето Рождество Богородично” отслужи благодарствен молебен, с певческото участие на дамски хор „Благовестие” с диригент Йорданка Туджарова. Пред лика на Левски и пред паметните плочи на участниците в борбата за Национално освобождение венци и цветя поднесоха кметът на община Поморие Иван Алексиев, председателят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов, заместник-кметът Янчо Илиев, общински съветници, общественици, жители и гости на града.

Любовта към историята и родното се възпитава от съвсем ранна възраст. Гордост е за Поморие, че на тържеството присъстваха и десетки малки деца. Част от тях поднесоха поздрав към всички – група „Детелина“ към ДГ „Детелина“ – Поморие с ръководотел Дафина Асеникова и група „Златна рибка“ от ДГ „Веселушко“ с ръководител Красимира Тодорова.

Когато народът ни празнува често благодарността, обичта към Родината, преклонението пред героите и силата на молитвата вървят ръка за ръка с магията на фолклора. Прекрасен завършек на общоградското честване бе поставен с народни танци в изпълнение на „Сдружение Танцов клуб Чайка Бургас – Поморие” с ръководител Лиляна Христова.

Галерия
Свързани статии
Поморие ще се поклони пред героите, дали живота си за Освобождението на Анхиало Кметът на Поморие поиска от държавата достъп до договора с летище Бургас Туристическият бранш подкрепя община Поморие в казуса с летище Бургас Изграждането на нов паркинг е сред приоритетите в Поморие за първите три месеца Поморийци засадиха 35 дръвчета в кв. "Свети Георги" Кметът на Поморие Иван Алексиев пожела коледните жестове да бъдат повече Поморие си има вицесветовни шампиони по спортни танци Община Поморие получи „зелен сертификат“ за своя екоинициатива Pavell & Venci Venc идват за паленето на коледните светлини в Поморие Кметът на Поморие настоява за целогодишни пасажерски полети от летище Бургас
Тагове
поморие
Коментари

Още от последните новини