Полицията залови семейство иманяри, отмъкнали ценни антики от музея в Ахтопол (снимки)

Полицията залови семейство иманяри, отмъкнали ценни антики от музея в Ахтопол (снимки) - E-Burgas.com

Сгащиха двама иманяри , отмъкнали антични предмети от музея в Ахтопол. В резултат на бързите оперативно-издирвателни действия, предприети от служители на отдел «Криминална полиция» при ОДМВР – Бургас, Четвърто Районно управление - Бургас и Районно управление – Царево са задържани двама криминално проявени бургазлии – жена на 31 години и мъж на 33 години, осъществили на 10.06.т.г около обяд кражба на осем бронзови и сребърни старинни монети и накити, както и антични глинени предмети, експонирани в базата на Националната художествена академия в Ахтопол – т.нар. «Гръцко училище».

Установено е, че бургазлиите проникнали в музейното здание през незатворен прозорец на приземното помещение. В момента на извършване на кражбата в сградата не е имало служители, които да препятстват осъществяването на криминалното деяние. Чрез повдигане на витринните стъкла бургазлиите откраднали ценни монети и глинени предмети, които смятали да пласират с цел набавяне на парична средства за закупуване на наркотични вещества. 

Въпреки категоричния отказ на двамата извършители на кражбата да съдействат на полицейските служители, голяма част от откраднатите културно-исторически експонати са намерени и иззети от трети лица. Сред откритите ценности са : бронзови и сребърни монети, метални сечива и част от оръжия и глинени обредни съдове и накити / гривна, обеци и копчета/. Най-ценна сред откраднатите експонати е древна сребърна монета / тетрадрахма на Месембрия - II в. пр. Хр./ с лика на Александър Велики.

По случая са назначени множество експертизи, проведени са разпити и други процесуално-следствени действия. Бургазлиите са задържани за срок от 24 часа.

Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Царево.

 

Галерия
Свързани статии
Съдът в Бургас не пожали взломаджиите Красимир и Станимир Международни експерти идват заради антиките на Божков Глобиха нарушителя на плаж Ахтопол-Север с 1000 лв. Проект за проучване на Русокастро получи финансиране Психично болен младеж обра с нож магазин в центъра на Бургас Полицията издирва нагъл мъж, окрал бургаски магазин (Видео) Откриха древно светилище на 2 500 години в ж.к. "Изгрев" И РИОСВ подхвана бутането на буни в Ахтопол, глоба до 50 хил.лв. чака нарушителя Авиомузеят в Бургас отново заработи за посетители
Тагове
обир Ахтопол музей
Коментари

Още от последните новини