Приключва реставрацията на Етнографския музей в Бургас

Приключва реставрацията на Етнографския музей в Бургас - E-Burgas.com

Във финална фаза навлезе изпълнението на проекта за реставрация на най-старата битова сграда в град Бургас, построена през 1872 г. Това е Бракаловата къща, в която е настанен от десетилетия Етнографският музей. Строена е от бившия кмет Димитър Бракалов, помогнал много за утвърждаването на Бургас като водещ град в Югоизточна България след Освобождението.

След приключване на довършителните работи, които текат в момента, наесен може да започне поетапното пренасяне на етнографската експозиция обратно в сградата. Временно тя беше преместена на ул. „Батенберг“.

Сградата на Етнографския музей е една от най-емблематичните в нашия град и единствената запазена в така наречения Цариградски стил. Днес тя е архитектурен паметник на културата. За последно е реставрирана в периода 1976 – 1981 г. Именно тогава в къщата, била преди това училище и хотел, е настанена етнографската експозиция.

Община Бургас и ръководството на Регионален исторически музей – Бургас подготвиха в сътрудничество и успяха да защитят качествен проект за реставрация и още по-голяма социализация на имота. Той се осъществява с европейско финансиране. Преди това две години продължиха съгласувателните процедури с НИНКН.

Целта на проекта е Етнографският музей да се превърне в още по-търсена дестинация за посещение в сърцето на Бургас. Напълно реновирани са двата етажа на къщата. Тече вътрешно преоборудване. Музеят ще се сдобие с допълнително фондохранилище. Конструктивно е укрепено каменното стълбище, към което вече ще има рампа за достъп на хора в инвалидни колички. Освен самата сграда, се благоустроява и дворното пространство. Там са изградени допълнителни ателиета за реставрация на предмети от метал и керамика, етно кафене.

Целогодишно ще се провеждат обучения за деца и възрастни, които да се докоснат до старите занаяти и обичаи. Обновяването на Етнографския музей и пространството пред него ще помогне за обогатяването и развитието на културния живот в града, за съхраняване на традициите и българската национална идентичност.

* Обновлението се изпълнява в рамките на проект „Път на културно-историческите ценности през вековете - изпълнение на консервационно - реставрационни дейности в сградата на Етнографския музей и прилежащото дворно пространство и изграждане на Улица на занаятите“, който се реализира с финансовата подкрепа на ОП „Региони в растеж 2014-2020“ и Фонд за градско развитие.

Свързани статии
Бургаският музей показа триизмерни модели на риби (Снимки) Природонаучният музей кани бургазлии на безплатна беседа Представят резултатите от подводните разкопки на нос Чироза Зелен уикенд в природонаучния музей Поморие ще реставрира храм със собствени средства Археологически находки от три обекта показва музеят в Черноморец Показват полицейски шапки и униформи на бургаска изложба Етнографският музей отваря врати в старинна сграда в Морската градина Откриват нова постоянна експозиция в Природонаучния музей Малко известен портрет на Георги Раковски от 1864 г. гостува в Историческия музей в Бургас
Тагове
реставрация музей
Коментари

Още от последните новини