Поетапно разхлабване на мерките, разговорите с ресторантьорите продължават

Поетапно разхлабване на мерките, разговорите с ресторантьорите продължават  - E-Burgas.com

Вече е ясно кога се връщат в клас учениците от 5-и до 12-и клас. От 4 февруари три класа - 7-и, 8-и и 12-и - тръгват присъствено на училище, потвърди здравният министър Костадин Ангелов. Това са 37,5% от учениците. Ще започнат и извънкласните дейности на учениците, ще отворят и фитнес залите, обяви пък премиерът.

С ресторантьорите разговорите продължават, но решение под натиск няма да се взима., показа репортаж на БНТ.

Децата искат да се върнат на училище и да започнат извънкласни дейности - танци, музика, пеене, рисуване, това казаха учители от Сливница на премиера.

"Ами много искаме и ние, защото мислите, че не искаме да почнем, искаме. Сега сме на добри параметри. Като почнат да умират хора и да станат 5-6 хиляди пак на ден заразените, да претоварват болниците, тогава пък същите тези хора ще казват: "Защо ги пуснахте". Така че е много тънък балансът и много внимателно. На 4 февруари, като пуснем големите, ще пуснем и залите да танцуват, тренират и да се забавляват", каза премиерът Бойко Борисов.

"Ако нещо може да сложи на везната със здравето, това са образованието, културата и обученията", добави премиерът.

Здравният министър Костадин Ангелов обяви окончателното решение във Варна:

"От 4 февруари започват присъствено обучение три класа в системата на средното образование, това са 37,5% от системата или не повече от 40% присъстващи ученици в едно училище, това е което ще бъде направено, обсъдено е със всички представители в образователния сектор и те са съгласни", заяви министър Ангелов.

Мерките у нас няма да се променят заради новия щам, каза министърът, те ще се разхлабват постепенно по сектори - здравеопазване, образование, следват културата и спорта. 14 дни ситуацията ще се наблюдава, за да се предприеме следващата крачка.

"Хубавото в тази ситуация е, че вече си връщаме живота такъв, какъвто беше", каза здравният министър.

Колкото до мерките, свързани с бизнеса, в понеделник започва изплащането на помощта за оборотен капитал чрез Националната агенция за приходите.

"116 млн. тръгват към бизнеса и до броени дни ще стигнат, ще докоснем над 8100 компании по тази бърза мярка", заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

3300 микрокомпании ще получат 26 млн. лева. За средните компании са отделени 233 млн., каза още Лъчезар Борисов. Премиерът добави, че се подпомагат и десетки хиляди физически лица.

"Фитнесите със сигурност ще ги отворим, защото това със щаба сме го договорили, с ресторантите да видим какво може да се направи, защото разбира, че се ни е важно и тези хора, които работят там и тези, които пък поради една или друга причина не са се регистрирали навремето, за да избегнат или да плащат по-малко данъци, сега по-малко можем да ги подпомогнем. Така че и те са ни толкова мили, но на везната поставяме на първо място здравето", каза премиерът Борисов.

Решение за ресторантите под натиск няма да бъде взето, допълни здравният министър.

"Разговорите продължават, това е изключително важен бранш, приоритетите ви ги изброих, разговорите с тях над три часа бяха изключително плодотворни, те ще продължат, но следваме ясен план", каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Според него всичко направено досега е било правилно. Подкрепи го премиерът като каза, че показателите падат само в България, а навсякъде в Европа се говори за затваряне до Великден.

"В Белгия вече не можеш да влизаш или да излизаш, толкова е... Оставка, оставка, корумпирани, оставка! Толкова е... Има и една госпожа, която е против нас, все пак - кмета. Тя не е от Сливница, отнякъде е дошла. Няма значение от къде е", каза премиерът.

Според Борисов всеки има право да казва мнението си, дори да не е съгласен с управлението.

В Сливница премиерът посети Младежкия център за извънкласни дейности, бивш Военен клуб, който е ремонтиран с 500 000 лева, както и обновения с европейски средства Център за социална рехабилитация на деца с увреждания.

Свързани статии
Вкусът на Черноморието: Най-предпочитаните ресторанти в Бургас Изслушват Демерджиев за предприетите мерки на границата Обсъдиха мерки срещу нарастващата престъпност в Бургаския регион Удължиха ковид мерките в цялата страна Още осем области връщат ковид мерките Заведения на протест в Приморско, мантинела пречи на достъпа до плажа 25% от заведенията загубили битката с пандемията Комисията по туризъм обсъжда мерки за спасяване на летния сезон От днес маските не са задължителни, а желателни Доц. Кунчев предупреждава за внимателно разпускане на мерките
Тагове
ресторанти заведения мерки
Коментари

Още от последните новини