По 4000 на ден се мажат с кал на лугата

По 4000 на ден се мажат с кал на лугата  - E-Burgas.com

Близо 4000 души на ден посещават басейните с луга на Атанасовското езеро в Бургас. Това показва последният мониторинг в района, съобщи Радостина Ценова от Българската фондация "Биоразнообразие".

Тя обясни, че лечебната кал и лугата са остатъчни продукти от солодобива. Черната кал е доказано средство за облекчаване и лечение на ставни заболявания. Лекува почти всички кожни болести, действа разкрасяващо и подмладяващо на кожата, заличава дори белези от рани. Калта се образува от гниенето на различни организми, като 1 см от нея се образува за повече от 1 година.

Ценова информира, че на 10 август ще бъде открит Фестивалът на солта - от 16.00 часа, в района на южната част на езерото. В конкурса може да се включи всеки желаещ без значение от възрастта. Единственото условие на организаторите на събитието е участниците да бъдат артистично намазани с кал от езерото и да дефилират атрактивно на импровизираната сцена. Жури ще определи победителите, но награди ще има за всички участници. Организаторите се надяват, че в тазгодишното издание ще се включат не само много от хората, които ежедневно ползват басейните с луга и кал и се възползват от безплатните спа процедури, но и специално подготвени за конкурса участници.

Темата на шестото издание на фестивала е "Солта на живота". Фестивалът ще предложи разнообразни занимания за деца и възрастни, насочени към представянето и опазването на солниците и лагуната на Атанасовско езеро, които са природно и културно наследство.

dir.bg

Коментари

Още от последните новини