Плажовете в Равда и Слънчев бряг - недостъпни за хора с увреждания?

Плажовете в Равда и Слънчев бряг - недостъпни за хора с увреждания?  - E-Burgas.com

Майка и 16-годишната й дъщеря обикаляли два дни плажните ивици в Равда и „Слънчев бряг”, за да открият пътека и обособено място за хора с увреждания. Въпреки табелите, сочещи, че плажовете са достъпни за всички, двете не открили начин да стигнат до морето.

Красимира Димитрова и дъщеря й Виолета, която от години е в инвалидна количка, пристигнали за няколко дни в „Слънчев бряг” с надеждата, че там ще открият удобен за почивка плаж, така, както беше обявено в началото на сезона от Министерството на туризма. След дълго обикаляне видели знак, посочващ пътека за хора с увреждания към Централния плаж. Още в началото на алеята обаче възникнал проблем – имало високо стъпало. Красимира и Виолета го преодолели, но надеждата им да стигнат до водата угаснала. Пътеката свършва на 40 метра от водата.

Управителят на заведението, пред което свършва пътеката за инвалидни колички, обясни пред камерата на NOVA, че има специална зона с чадъри и шезлонги за хора с увреждания. Любомир Стефанов обаче не успя да каже как хората с увреждания ще стигнат до морето, след като пътеката не стига до брега. Вариантът бил Виолета да бъде занесена от спасители до водата.

За да няма такива ситуации и следващото лято, в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие ще бъдат заложени промени. Една от тях ще бъде да се уточни какво е „достъпна среда” за хора с увреждания на морския бряг. В закона щели да бъдат заложени и глоби за стопаните на плажни ивици, които не осигуряват достъп за хората с увреждания.

Коментари

Още от последните новини