„Петлите” с нов спектакъл, разказват за легендата за крепостта Русокастрон

„Петлите” с нов спектакъл, разказват за легендата за крепостта Русокастрон - E-Burgas.com

Танцова формация "Петлите" застава пред бургаската публика в  Операта на 29 ноември от 19:00 часа с премиерата на най-новия си  спектакъл"Легендата". По думите на ръководителя на състава Георги Димитров, който е и един от авторите на идеята за осъществявянето му, заедно с Николай Парушев, досега "Петлите" не са правили толкова мащабен проект, който съчетава по модерен и съвременен начин в едно цяло народни танци, огнено шоу, пиротехника и живи гайди.

Професионалисти стоят зад 15 -те талантливи деца, които ще видим на сцената.  Хореографията е дело на Десислава Скъкълова, Николай Парушев и Кристияна Гюрова.

Костюми - Камелия Цонева и Атанаска Маринова.

Визия - Стела Иванова. 

Спектакълът е базиран на легендата за крепостта Русокастрон до село Русокастро, записана през 50-те години на миналия век от местния краевед Никола Проданов, който слушал разказа на 86-годишния дядо Марко на самия "Русин камък".

Върху древно тракийско светилище е построена средновековната крепост, контролирала важен кръстопът между Северна и Южна България, от всички източни проходи на Стара планина и Северното Черноморие към Босфора и Константинопол.

През 1332 година цар Иван Александър побеждава в битката при Русокастро византийския император Андроник III - това е последната българска победа преди падането на България под османско иго.

На сцената ще оживее магична история за мома Руса и змея, който се влюбва в хубавицата и иска да я отвлече. Превръща се в млад момък и я ухажва настойчиво - напива водата в менците й, хваща се на хорото до нея, но хубавицата има друго либе и се не дава.

На Гергьовден, когато Руса играе хоро на мегдана до своя любим, змеят я отмъква сред огън и дим и я отвлича.

Близките й се обръщат за помощ към Свети Георги, който се трогва от скръбта им, побеждава змея в страшна битка, пробожда го с копието си и спасява момата.

Затова на Гергьовден на Русиния камък се събирали хората от всички околни села да честват Светеца - това е и най-големият и почитан събор до началото на 50-те години на XX век в Бургаско.

Имало е обичай хората да пренощуват на поляните около църквата, наречена с благодарност на Свети Георги, палели огньове в навечерието на празника. На самия Гергьовден се пречиствали с лековитата вода от аязмото в русината дупка, което се пълнело от сълзите на Руса, изтичащи от очите й - две кръгли кухини в дъното на пещерата.

Предпремиерно спектакълът «Легендата» ще бъде игран на 19 ноември, от 12 часа в залата на читалище «Просвета» в Поморие.

Коментари

Още от последните новини