Отложиха спорния закон за социалните помощи с 6 месеца

Отложиха спорния закон за социалните помощи с 6 месеца - E-Burgas.com

Депутатите отложиха с половин година влизането в сила на Закона за социалните услуга предаде "Нова". Предложението е на Парламентарната група на "Обединените патриоти" и бе гласувано на първо и второ четене в пленарната зала в един ден. "За" бяха 143-ма, четирима депутати бяха против, а двама се въздържаха, предаде БТА.

Настоящият закон трябваше да влезе в сила от 1 януари, но текстове в него предизвикаха голямо обществено недоволство и спорове. Така, след днешното решение, разпоредбите ще са в сила от 1 юли 2020, като през това време текстове ще бъдат подложени на широка обществена дискусия.

Миналата и тази седмица новият социален министър Деница Сачева проведе серия от консултации с всички парламентарни групи по темата

Александър Сиди, един от вносителите от ОП, обясни, че идеята е да се проведе стойностен дебат, смисълът на отлагането е да бъдат направени и достатъчно корекции по спорните текстове. Целта е и да се избегне противопоставяне между хората, групите, които имат свои притеснения, подчерта депутатът.

От БСП упрекнаха управляващите в неглижиране на общественото недоволство и в нечуваемост. "Истинската причина може и да е, че МТСП не е готово с необходимата подзаконова нормативна база", предположи Кристиан Вигенин. От левицата смятали да се обърнат за тълкуване към Конституционния съд.

Светлана Ангелова, зам.-председател на социалната комисия от ГЕРБ, не отрече, че има страх в обществото, създава се психоза, която не отговаря на истината и затова управляващите били притеснени. Настаняването на дете извън семейството е крайна мярка и само в случаите на заплаха на живота и здравето му със съдебно разпореждане, подчерта Ангелова.Тя мотивира изработването на Закона за социалните услуги с необходимостта от специализирана законодателна уредба в тази област, от по-строг контрол на социалните услуги и повишаване на изискванията за качеството им.

"Атака" поиска Законът за социалните услуги да бъде напълно отменен и да започне незабавно работа по напълно нов - парламентът отхвърли искането. Десислав Чуколов коментира, че сегашните разпоредби допускат навлизането на НПО-та в социалната сфера, изземва се държавна функция каквато е грижата за населението.

Мнозинството не прие също законопроекта на ДПС, в който идеята за предоставяне на социални услуги се заменя с идеята за предоставяне на социална грижа и подкрепа изцяло в полза на гражданите. Затова те предлагат и промяна в името - от Закон за социалните услуги в Закон за социалната подкрепа.

Председателят на социалната комисия Хасан Адемов посочи, че според Движението законът не трябва да влезе в сила от 1 януари, макар че те не подкрепят нито един от законопроектите.Той подчерта, че НПО-та и сега се включват в социалното подпомагане, но в закона се предвижда да се повиши контролът върху тях като се изисква лицензирането им. Те не стоят и на "вход-изход" на държавното финансиране, категоричен е Адемов. Държавният бюджет финансира социалните услуги, включени в социалната карта за социалните услуги, всички други, в които участват НПО, се финансират от техните източници, опроверга тезата на противниците на закона председателят на социалната комисия. Проблемът не е в отнемането на децата от социалните работници, а в това, че няма кой да гледа изоставените деца, обобщи Хасан Адемов. По думите му, работата на социалните работници е да връщат тези деца в биологичните им семейства, а не да ги отнемат от тях.

НС отхвърли и текстовете на "Воля" за отлагане с една година влизането в сила. Елена Пешева също акцентира, че се дава възможност на неправителствените организации да превърнат социалните услуги в свой бизнес, но шест месеца са недостатъчни да се направят промени и широка дискусия.

Коментари

Още от последните новини