От 15 юни няма да носим маски на закрито, при ръст на болните ги връщат

От 15 юни няма да носим маски на закрито, при ръст на болните ги връщат  - E-Burgas.com

На 15 юни падат всички медицински ограничения, свързани с COVID-19, включително и носенето на маски на закрити обществени места. Те ще се носят по желание от хора, които се чувстват болни.
 
Щабът обаче може да върне част от мерките, ако заразените с вируса започнат да се покачват застрашително нагоре.

"Маските в целия градски транспорт, както и в магазините ще станат пак задължителни, ако случаите се увеличат и имаме затруднения в ликвидиране на огнищата", заяви зам.-началникът на Националния оперативен щаб и директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред "Монитор". По думите му те ще трябва да бъдат носени и на всички закрити обществени места.

За целта ще се следят пет показателя. Стриктно ще се наблюдават броят на новопотвърдените инфектирани с PCR тестове и дали има повишаване на броя им в няколко последователни дни. Друг показател ще бъде колко заразени с COVID-19 са приети в болници и колко от тях имат нужда от интензивни грижи.
 
Внимателно ще бъде наблюдавано и как се овладява заразата във възникналите клъстъри. Петте показателя не са обвързани с конкретни цифри на заболели, а с тенденцията дали заболеваемостта се увеличава и попадат ли новооткритите случаи в тези показатели.
 
Проф. Кантарджиев поясни, че маските от плат се дезинфекцират лесно и гладенето с ютия е достатъчно. Според него маската пази. 
 
"Вирусът не витае, винаги е в слюнка, затова маската помага. Не помага на 100%, с изключение на маските тип "респиратор", но маската намалява вероятността да се заразиш", поясни той. 
 
За проф. Кантарджиев една от най-важните препазни мерки е спазването на физическа дистанция.




 

Коментари

Още от последните новини