Огнеборци са спасили 50 хил. декара от пожари през 2020

Огнеборци са спасили 50 хил. декара от пожари през 2020 - E-Burgas.com

Общо 488 пожара са възникнали в горските територии на страната от началото на годината, което е с 1/3 по-малко от броя им през миналата година. Огънят е засегнал горска площ от близо 53 000 дка, 50 000 от които са спасени от върхово разрастване и в тях гората ще бъде възстановена по-бързо.

"Като цяло площите, засегнати от върхови пожари намаляват, което се дължи в най-голяма  степен на добрата превенция, която върви ръка за ръка с готовността и бързата реакция на горските служители и структурите на пожарната. В отделни райони, при необходимост в гасенето на горски пожар участват почти всички служители на регионалните горски структури", сподели инж. Мурад Шакиров, експерт "Горски пожари" в Изпълнителна агенция по горите.

Най-големите пожари през тази година бяха регистрирани на територията на Държавно горско стопанство - Елхово, ДГС Маджарово, ДЛС Тополовград, ДГС Свиленград, както и възникналият през месец септември пожар в горски територии на ДГС Стара Загора, който се разпространи и на територията на  ДЛС Тополовград.

"В някои области на страната пожароопасният сезон продължава до края на месеца, но предвид понижените температури и падналите валежи се надяваме да нямаме сериозни проблеми", допълни експертът.

Свързани статии
Всички пътища у нас са проходими при зимни условия Във Варна излязоха на протест срещу поредното изсичане на гори Горските започнаха засилени проверки в Бургаско, вече има съставени актове Пътищата у нас навсякъде са проходими, 260 снегорина са "на крак" АПИ и МВР предупреждават за влошаване на времето, 200 снегорина ще чистят пътищата Над 500 машини чистят пътищата в страната Продължава подмяната на стари печки в Бургас, 89 семейства ще посрещнат зимата с екоуреди 490 снегорини обработват пътищата у нас Горски прекратиха поредната незаконна сеч Горските алармират: Бракониерите стават все по-активни!
Тагове
пожари гори огнеборци
Коментари

Още от последните новини