Община Бургас ще поиска от държавата шест имота от рибарското пристанище в кв.„Сарафово”, за да кандидаства по ОП „Рибарство”

Община Бургас ще поиска от държавата шест имота от рибарското пристанище в кв.„Сарафово”, за да кандидаства по ОП „Рибарство” - E-Burgas.com
Община Бургас ще поиска от държавата шест имота от рибарското пристанище в кв. „Сарафово”, за да кандидаства по ОП „Рибарство”, решиха общинските съветници, предаде репортер на Радио „Фокус” Бургас. Красимира Маркович каза в началото, че това решение е дългоочаквано от местните рибари. Предложението на кмета Димитър Николов бе общината да поиска от държавата да й предостави шест имота от рибарското пристанище в кв. „Сарафово”, които в момента са държавна собственост. Предложението на кмета е с цел общината като бенефициент да може да кандидатства за средства от ОП „Рибарство” по мярка „Инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, места за разтоварване и закрити лодкостоянки”. Пристанището е регистрирано и е предназначено за домуване, швартоване на рибарски лодки. Пристанището попада в строителните граници на града, в поземлен имот със стар идентификатор и е извън обхвата на генералния план за развитие на пристанище Бургас. През април тази година е одобрено изменение, с което от имота, върху който е пристанището, се обособяват нови поземлени имоти, записани на Община Бургас и на държавата. Като имотите на държавата са шест. Пристанищната инфраструктура се нуждае от реконструкция и модернизация, за да стане безопасна за ползване и обслужване на корабите и рибарите. Нужно е да се осигури възможности за съхранение на уловите, места за първа продажба, санитарни зони и транспортен достъп, територия, снабдена с хелинг за спускане на вода на рибарските кораби. В докладната се посочва, че реконструкцията и модернизацията на рибарското пристанище в бургаския квартал е проект от общ интерес за рибари и производители. Реализирането на проекта е предпоставка за създаване на условия за устойчиво развитие на рибарството и аквакултурите в региона. Като част от общата стратегия, която ще подпомогне изпълнението на целите на реформираната обща политика по рибарство на ЕС и Р. България. Кметът предлага още общинския съвет да поиска от МС освен предоставянето на имотите на общината, да изрази предварително съгласие за реализиране на ново строителство в предоставените за управление имоти. Общинският съвет даде съгласие общината да кандидатства по ОП „Рибарство”.
Коментари

Още от последните новини