Общественикът Теодоси Гуджуков вече е почетен гражданин на Поморие

Общественикът Теодоси Гуджуков вече е почетен гражданин на Поморие - E-Burgas.com

На свое редовно заседание, Общински съвет – Поморие единодушно прие предложението на заместник-председателя на Общинския съвет Никодим Стоянов за удостояване на Теодоси Гуджуков със званието „Почетен гражданин на Поморие“, за значителния му и дългогодишен принос за стопанско-икономическото и културното развитие на общината и във връзка с неговата 80-та годишнина.

Теодоси Гуджуков е общественик и е един от най-големите дарители на поморийските творци, писатели и на манатир „Свети Георги“. Роден е на 15 април 1940 г. в гр. Поморие. Започва образованието си от Поморийската политехническа гимназия. Дипломира се с отличие във ВИНС „Димитър Благоев“ гр. Варна, по специалността „Икономика на строителството“.

Трудовата си дейност започва като Ръководител на служба „Архитектура и благоустройство“ към Градски общински съвет Поморие. С учредяването на новите Общински народни съвети е избран за общински съветник и за зам.-председател на Изпълнителния комитет на Общинския народен съвет Поморие – два мандата, от 1979 г. до 1987 г. През първия мандат като заместник-кмет отговаря за образованието, здравеопазването, социалните дейности, културата и работа с младежта и спорта, а през втория мандат отговаря и за транспорта, търговията и туризма.

През 1987 г. е назначен за директор на БКС Поморие, което впоследствие се трансформира в АД „Строима“, с принципал Общински народен съвет Поморие. От 1993 г. до 2002 г. е директор на Банка ДСК – Поморие, където след почти 43-годишен трудов стаж се пенсионира. От 2005 г. е управител на частна строителна фирма, която поддържа успешната си дейност и до настоящия момент.

Най-значимите лични приноси на Теодоси Гуджуков за развитието на гр. Поморие са свързани с разработването, одобряването и началото на реализирането на Общия градоустройствен и регулационен план на града. Той ръководи и активно участва в планирането, финансирането и изграждането на пристанището за обществен транспорт, както и в изграждането на укрепителната стена против абразия и свлачищата по морския бряг. Под негово ръководство и с негово активно участие е положено началото на канализация на отпадните и дъждовни води в старата част на града.

В продължение на 9 години Теодоси Гуджуков активно участва в развитието на здравеопазването, образованието и художествената култура в града. През тези години са построени сгради на медицинските служби в с. Каменар и с. Порой, разширена е базата на учебните заведения в с. Порой и с. Дъбник, разкрит е социален патронаж в гр. Поморие, изграден е Летният театър „Пейо Яворов“.

Значим е приносът му в превръщането на традиционните Яворови дни в културно събитие от национален мащаб. Той лично участва и материално подпомага подготовката на 60-то юбилейно издание на Яворовите тържества през 2018 г. Многократно е подпомагал автори от града в издаването на техни трудове за историята на Поморие. С негово активно участие бе изградена паметна плоча в памет на загиналите руски войни за освобождението на България.

С резултатите от дейността си, с безспорните си граждански и нравствени качества Теодоси Гуджуков е заслужил уважението и почитта на своите съграждани и цялата общественост на гр. Поморие и общината.

Свързани статии
За първи път плувен маратон в Поморие Чудотворната икона с мощите на св. Ефрем Нови идва в Поморие Чудотворна икона идва в Поморие И Поморие започна битката с комарите "Малката Москва” в Поморие пустее, руснаците се чудят дали да продават имотите си Маестро Кирил Дончев: „Най-милата ми награда е, че съм почетен гражданин на Бургас” 35 клуба от цялата страна идват да вият хора в Поморие Паякът в Поморие вече дебне нарушители Задържаха под стража дилър от Поморие Областният управител увери поморийци, че няма да толерира нарушения на закона (Снимки)
Тагове
поморие почетен гражданин
Коментари

Още от последните новини