Общественикът Теодоси Гуджуков вече е почетен гражданин на Поморие

Общественикът Теодоси Гуджуков вече е почетен гражданин на Поморие - E-Burgas.com

На свое редовно заседание, Общински съвет – Поморие единодушно прие предложението на заместник-председателя на Общинския съвет Никодим Стоянов за удостояване на Теодоси Гуджуков със званието „Почетен гражданин на Поморие“, за значителния му и дългогодишен принос за стопанско-икономическото и културното развитие на общината и във връзка с неговата 80-та годишнина.

Теодоси Гуджуков е общественик и е един от най-големите дарители на поморийските творци, писатели и на манатир „Свети Георги“. Роден е на 15 април 1940 г. в гр. Поморие. Започва образованието си от Поморийската политехническа гимназия. Дипломира се с отличие във ВИНС „Димитър Благоев“ гр. Варна, по специалността „Икономика на строителството“.

Трудовата си дейност започва като Ръководител на служба „Архитектура и благоустройство“ към Градски общински съвет Поморие. С учредяването на новите Общински народни съвети е избран за общински съветник и за зам.-председател на Изпълнителния комитет на Общинския народен съвет Поморие – два мандата, от 1979 г. до 1987 г. През първия мандат като заместник-кмет отговаря за образованието, здравеопазването, социалните дейности, културата и работа с младежта и спорта, а през втория мандат отговаря и за транспорта, търговията и туризма.

През 1987 г. е назначен за директор на БКС Поморие, което впоследствие се трансформира в АД „Строима“, с принципал Общински народен съвет Поморие. От 1993 г. до 2002 г. е директор на Банка ДСК – Поморие, където след почти 43-годишен трудов стаж се пенсионира. От 2005 г. е управител на частна строителна фирма, която поддържа успешната си дейност и до настоящия момент.

Най-значимите лични приноси на Теодоси Гуджуков за развитието на гр. Поморие са свързани с разработването, одобряването и началото на реализирането на Общия градоустройствен и регулационен план на града. Той ръководи и активно участва в планирането, финансирането и изграждането на пристанището за обществен транспорт, както и в изграждането на укрепителната стена против абразия и свлачищата по морския бряг. Под негово ръководство и с негово активно участие е положено началото на канализация на отпадните и дъждовни води в старата част на града.

В продължение на 9 години Теодоси Гуджуков активно участва в развитието на здравеопазването, образованието и художествената култура в града. През тези години са построени сгради на медицинските служби в с. Каменар и с. Порой, разширена е базата на учебните заведения в с. Порой и с. Дъбник, разкрит е социален патронаж в гр. Поморие, изграден е Летният театър „Пейо Яворов“.

Значим е приносът му в превръщането на традиционните Яворови дни в културно събитие от национален мащаб. Той лично участва и материално подпомага подготовката на 60-то юбилейно издание на Яворовите тържества през 2018 г. Многократно е подпомагал автори от града в издаването на техни трудове за историята на Поморие. С негово активно участие бе изградена паметна плоча в памет на загиналите руски войни за освобождението на България.

С резултатите от дейността си, с безспорните си граждански и нравствени качества Теодоси Гуджуков е заслужил уважението и почитта на своите съграждани и цялата общественост на гр. Поморие и общината.

Свързани статии
Поморие ще се поклони пред героите, дали живота си за Освобождението на Анхиало Кметът на Поморие поиска от държавата достъп до договора с летище Бургас Туристическият бранш подкрепя община Поморие в казуса с летище Бургас Изграждането на нов паркинг е сред приоритетите в Поморие за първите три месеца Поморийци засадиха 35 дръвчета в кв. "Свети Георги" Кметът на Поморие Иван Алексиев пожела коледните жестове да бъдат повече Поморие си има вицесветовни шампиони по спортни танци Община Поморие получи „зелен сертификат“ за своя екоинициатива Pavell & Venci Venc идват за паленето на коледните светлини в Поморие Кметът на Поморие настоява за целогодишни пасажерски полети от летище Бургас
Тагове
поморие почетен гражданин
Коментари

Още от последните новини