Обсъждат окончателните промени в изборния кодекс

Обсъждат окончателните промени в изборния кодекс - E-Burgas.com

Депутатите ще обсъдят окончателните промени в Изборния кодекс, внесени от партията на Слави Трифонов ”Има такъв народ”. Основните изменения предвиждат нов състав на Централната избирателна комисия, нов изборен район ”Чужбина” и падане на ограничението за разкриване на секции в страни извън Европейския съюз.

В програмата на парламента са и промените в Закона за политическите партии, които предвиждат намаляване на партийната субсидия от 8 на 1 лев за действителен глас, припомня frognews.bg.

Изборните правила, предлагани от "Има такъв народ", предвиждат нова професионална Централна избирателна комисия, редуцирана до 15 членове, които да се назначават от президента след публични консултации с парламентарно представените политически сили. Премахва се и квотата в Избирателната комисия на партии и коалиции, които са в Европейския парламент, но не участват в националния.

Измененията предвиждат изцяло машинно гласуване във всички секции с над 300 избиратели в страната и в чужбина, и видеонаблюдение при броенето на бюлетините в секциите. Депутатите трябва да решат дали да бъде въведено дистанционно електронно гласуване, което да се проведе експериментално за предстоящите през есента президентски избори.

В съкратената седмичната програма на Народното събрание е предвидено гласуване на три проекта за създаване на временни комисии, две от които за проверка на обектите на територията на Лесопарк "Росенец", внесени поотделно от ГЕРБ и "Демократична България", и проект на решение за създаване на временна комисия, която да установи фактите и обстоятелствата при използване на сълзотворен газ от органите на реда срещу протестиращи граждани миналото лято.

Свързани статии
Бойко Борисов: Шоуто в парламента струва 19 млн.лв. на ден, представете си ги в асфалт! ГЕРБ връща мандата, Бойко с ново включване във фейсбук Президентът започва консултации с парламентарните групи за правителство Мнозинството в парламента гласува и прие оставката на кабинета "Борисов 3" Ето кои са първите кандидат-депутати на бургаското БСП Депутатите решават за четири ваксини срещи ковид Депутатите вдигнаха заплатите си с 500 лева Депутатите няма да работят и днес, липса на кворум отново провали заседанието на НС Фалстарт в парламента: Липса на кворум отложи заседанието Народното събрание обсъжда исканата оставка на Караянчева днес
Тагове
депутати парламент народно събрание
Коментари

Още от последните новини