Обсъждат окончателните промени в изборния кодекс

Обсъждат окончателните промени в изборния кодекс - E-Burgas.com

Депутатите ще обсъдят окончателните промени в Изборния кодекс, внесени от партията на Слави Трифонов ”Има такъв народ”. Основните изменения предвиждат нов състав на Централната избирателна комисия, нов изборен район ”Чужбина” и падане на ограничението за разкриване на секции в страни извън Европейския съюз.

В програмата на парламента са и промените в Закона за политическите партии, които предвиждат намаляване на партийната субсидия от 8 на 1 лев за действителен глас, припомня frognews.bg.

Изборните правила, предлагани от "Има такъв народ", предвиждат нова професионална Централна избирателна комисия, редуцирана до 15 членове, които да се назначават от президента след публични консултации с парламентарно представените политически сили. Премахва се и квотата в Избирателната комисия на партии и коалиции, които са в Европейския парламент, но не участват в националния.

Измененията предвиждат изцяло машинно гласуване във всички секции с над 300 избиратели в страната и в чужбина, и видеонаблюдение при броенето на бюлетините в секциите. Депутатите трябва да решат дали да бъде въведено дистанционно електронно гласуване, което да се проведе експериментално за предстоящите през есента президентски избори.

В съкратената седмичната програма на Народното събрание е предвидено гласуване на три проекта за създаване на временни комисии, две от които за проверка на обектите на територията на Лесопарк "Росенец", внесени поотделно от ГЕРБ и "Демократична България", и проект на решение за създаване на временна комисия, която да установи фактите и обстоятелствата при използване на сълзотворен газ от органите на реда срещу протестиращи граждани миналото лято.

Свързани статии
Свикват извънредно заседание на парламента на 6 декември Ден втори - депутатите отново избират председател на НС Първи звънец на 48-то Народно събрание Няма да поканят Митрофанова и Лешуков за откриването на 48-то Народното събрание Официално: В 48-ото Народно събрание влизат 7 партии Министри отново ще отговарят на въпроси в парламента 99 въпроса към Бойко Рашков на парламентарния контрол Никола Минчев: България не е бедна държава, просто е безумно крадена Отново изслушват Петков в парламента Извънредно заседание в парламента заради ситуацията с Украйна
Тагове
депутати парламент народно събрание
Коментари