Обсъждат дистанционно обучение за до 20% от учебните часове

Обсъждат дистанционно обучение за до 20% от учебните часове - E-Burgas.com
kdkaradio

До 20% от учебните часове по различни дисциплини да могат да се провеждат дистанционно по време на извънредни обстоятелства, предлагат от Министерството на образованието и науката.

Предложението е обсъдено по време на заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в системата на образованието. 

Предложението на просветното министерство се отнася само до училищата, в които дистанционното обучение е преминало успешно, и до тези от тях, които имат възможност и желание да приложат като иновация една пета от обучението да е онлайн, обясни директорът на 119-о училище в София Диян Стаматов пред БНР.

"Най вече в класовете след 5-и, нагоре към 12-и. В начален етап (на обучение – б.р.) това не би могло да се приложи. И без друго учениците, които в момента са ученици, след 10-ина години ще живеят изцяло с дигитални платформи". заяви той. 

Тепърва предстои проектът на просветното министерство за изменение на закона за училищното и предучилищното образование да бъде подложен на широка дискусия.

"Най-вероятно доста, в общественото пространство, в образователните среди, и навсякъде", предположи Стаматов.

Отговаряйки на въпрос за реалистичните срокове за въвеждане на тези промени, той каза: "При едно бързо развитие на нещата би могло и тази учебна година, която предстои да бъде факт. При по-песимистичният вариант – от втория срок на следващата учебна година".

Коментари

Още от последните новини