Обратните рани на поетичната мъглявина или избухването на изкуствата в стил Мирослава Коларова

Обратните рани на поетичната мъглявина или избухването на изкуствата в стил Мирослава Коларова - E-Burgas.com

"Обратното на рана как е?"... Може би - безчувствие... Не безучастие или безразличие, а безчувствие...

Но обратните рани в едноименната книга, органично свързана и с изложбата художествена фотография (естествено, пак назована "Обратни рани") на Мирослава Коларова са многочувствия и цветочувствия, скрити от погледите на приземените звездобройци в мъглявините от думи, фотообрази, тайнствени светлописи, удрящи неподготвения слух словосъчетания и дразнещи неподготвеното зрение светлосъстояния.

Обратното на Мирослава как е? Предвидена и предвидима. Защото тя е непредвидена и непредвидима... Непредвидената от двете дъщери-близначки на Иван Коларов - автор на музиката на "Бургаски вечери". Защото - както споделя поетесата, фотографката, гримьорката... неформалната координаторка в битките с абсурдите в ежедневието на хората с увреждания - единият от двамата близнаци винаги е непредвиден... Обикновено точно той е и по-непредвидимият. Съумяващ да ни изненада и на пръв, и на втори, и на десети поглед с всяка следваща книга, изложба, гражданска изява.

А в тази книгоизложба или изложбокнига, в тази поетична мъглявина, събрала сакралностите на своечуждите и чуждосвоите болки, страхове, възторзи, раждания, умирания и прераждания... в нея няма как да различим звездите, с които сме свикнали.

Може ли едно чедо да има трима родители? Може, ако е поетична мъглявина, родена от три непредвидими звезди с огромна вътрешна сила. Мирослава Коларова, Драгомир Костадинов и Грета Аспарухова са съродителите на книгата и изложбата. Драгомир и Грета също са непредвидени - защото никой не предвижда да живее в инвалидна количка. И също са непредвидими... Как са съраждали?

Това ще разберем на представянето на "Обратни рани", в зала "Георги Баев" на КЦ "Морско казино", на 28 ноември от 18:00 часа.

Очакваме ви в сърцето на мъглявината Мирослава, която ще ни покрие с поетичните си рани. С обратното на безчувствията.

Коментари

Още от последните новини