НИМХ: Зимата наистина е суха, но не може да говорим за тенденция

НИМХ: Зимата наистина е суха, но не може да говорим за тенденция - E-Burgas.com

Има ли нещо необичайно във времето в България през последните 30 години? На фона на водната криза остава въпросът наистина ли 2019 година е била суха година. 

Данните на Националния институт по метеорология и хидрология показват, че зимата е наистина суха. Но в никакъв случай не можем да говорим за драстично суха година, показват данните за валежите за 30 години назад. 2019 година например е била с около 15% по-суха от нормалното, но за тенденция за засушаване не може да се говори. Има ли нещо ненормално във времето през последната година коментират специалисти.

"Това определение "Времето полудя" го чуваме прекалено често. По-сухи са определено 2000-та, когато беше действително една много суха година. 90-та, 92-ра, 93-та година.. През миналата година махме поредица от проливни валежи, наводнени населени места, обявяване на бедствено положение, скъсани язовирни диги. Това, че през тази зима нямаме сняг и валежи не е нещо, което да не се е случвало. То се е случвало и в съвсем близките години." коментира пред БНТ  ръководителят "Метеорологични и експериментални данни. Лилия Бочева.

Климатолозите са категорични - природата не ни е спряла водата. И предупреждават, че след сухата зима, пролетта може да дойде с проливни дъждове. И не бива да има изненадани.

 

Коментари

Още от последните новини