Не пропускайте откриването на изложбата на великолепния световен илюстратор Ясен Гюзелев днес

Не пропускайте откриването на изложбата на великолепния световен илюстратор Ясен Гюзелев днес - E-Burgas.com

Вчера Бургас развълнуваха новият филм на Виктор Божинов и книга на Георги Тошев

Днес, 8 октомври (събота) в Бургас предстои една много интересна премиера. Лично своя изложба в морския град ще открие великолепният художник Ясен Гюзелев. Наред с творбите му в рамки, ще бъдат представени и книжни издания от цял свят, илюстрирани от него. Събитието ще стартира в Център за съвременно изкуство и библиотека Бургас в 17 часа. Освен изключителния световнопризнат и многократно награждаван творец, на него ще присъства и г-н Рубен Лазарев - съсобственик и основна движеща сила зад Elephant Bookstore - ексклузивен дистрибутор на лимитираните подписани графики и принтове на разказвача на приказки. Благодарение на неговата подкрепа Бургас има възможността да се наслади на изкуството на гениалния майстор на илюстрацията.

Всички са добре дошли, входът е свободен. Изложбата ще посреща гостоприемно всеки, желаещ да се докосне до работата на Ясен Гюзелев до 17 октомври включително.

Всички, уважили официалното откриване - медии, бургазлии, гости на града, ще имат възможността лично да се срещнат с твореца, създал илюстрациите към толкова много великолепни литературни произведения, сред които заглавия като „Алиса в страната на чудесата” и „Алиса в огледалния свят” от Луис Карол, „Приключенията на Пинокио” от Карло Колоди, “Оливър Туист” и “Големите надежди” от Чарлз Дикенс, “Баскервилското куче” от Артър Конан Дойл, „Дон Кихот” на Сервантес, приказки от братя Грим и други. От интерес за автора са и картите таро, като през годините създава тематични поредици рисунки.

Не пропускайте възможността, да видите илюстрации по любими на малки и големи книги, които зашеметяват със своята детайлност, перспектива, смисъл във всеки детайл. Ясен Гюзелев прави така, че приказките да оживеят по прецизен, смайващ, пълнокръвен начин пред читателя. Заповядайте да се потопите в света на неговото изкуство - и не забравяйте, да доведете и децата си.

Докато днешният съботен ден е под знака на илюстрацията, вчера в морския град се случиха други две вълнуващи събития от културната и арт сцена, също част от пети Фестивал на изкуствата Порт Прим Арт Фест.

Журналистът, продуцент и разказвач на истории Георги Тошев представи пред препълнена зала в Гранд хотел и СПА Приморец "Хамлет от град Левски" - книга и филм за Георги Парцалев. Обичаният български артист оживя на лента, в страниците текст, в спомените. Събитието ясно показа смисъла, от делото на г-н Тошев - да отдава почит чрез книги и ленти на незабравимите творци на България и света. Фино, деликатно, с умение да остане някъде отстрани, той поднася истории, от които публиката има нужда, истории за личности, светли и обичани, които топлят сърцата.

"Вие сте гений!" - са думите, които режисьорът Виктор Божинов чу на вчерашната премиера на новия си филм в НХК. "Бягство" е третата за него лента, след "Възвишение" и "Голата истина за група Жигули". Изключителна актьорска игра, зашеметяващи панорами, каквито от цял свят има само в българските Родопи, истории с отворен край на периферни хора, случващи се някъде около другите, покана сами да допишете края и фино напомняне – че не всички финали са щастливи, са само част от причините да гледате филма. Красив, цветен, чупещ табута и показващ ъгълчета от света, които обикновено хората предпочитат да сметат под килима, „Бягство“ е трилър, който носи особения дух на Родопа като мощно постоянно присъствие, което някак придърпва хората и ги смирява в прегръдките си. Да споделиш на режисьора своето мнение за филма, да го попиташ защо е взел едно или друго решение и всичко друго, което ти хрумне, е привилегия, която вчера публиката имаше на свое разположение. Специално събитие, за специални хора.

Днес, не пропускайте финалния ивент от програмата на V Фестивал на изкуствата Порт Прим Арт Фест – откриването на изложбата на илюстратора Ясен Гюзелев, от 17 часа в Библиотеката на Бургас.

Порт Прим Арт Фест се организира от Гранд хотел и СПА Приморец, с подкрепата на Община Бургас и Арт Ателие. Творчески директор на формата е художникът Стефан Божков. Медийни партньори са Дарик Радио и БНР – Бургас.

Галерия
Свързани статии
Заповядайте на среща - литературна премиера с Мира Добрева Мира Добрева представя "Светулки зад решетките" в Бургас Христос Екзархос и бенд канят Бургас на Гръцка вечер на 2 март 2024 г. По случай 8 март "Приморец" кани всички жени на парти до зори! Търсите идеалния подарък за Свети Валентин? Изберете разкошен СПА пакет за него, нея или двойки Внимание, влюбени: "Приморец" кани на музикално-кулинарен Свети Валентин Магията на Коледа оживява в музика днес 20.12 в "Приморец" Кралици на красотата в специална фотосесия за благотворителния бал Короновани красавици отново събират пари за благотворителност Порт Прим Арт Фест се утвърди като най-ценния културен форум на Бургас
Тагове
приморец
Коментари

Още от последните новини