Най-старият храм по Южното Черноморие тъне в разруха

Най-старият храм по Южното Черноморие тъне в разруха  - E-Burgas.com

Църквата „Преображение Господне“ в Поморие е силно увредена

Църквата „Преображение Господне“ в Поморие, която е най-старият действащ храм по Южното Черноморие, е силно увредена и има нужда от ремонт, показа репортаж на NOVA. Тя е част от националното културно наследство. Жители на Поморие са започнали подписка, в която вече са се включили близо 500 човека и която ще бъде изпратена до Министерството на културата, Общината и Общинския съвет в Поморие, с настояване да бъдат взети спешни мерки за укрепване на църквата.

Храмът се намира в старата част на Поморие, на брега на морето. Той е осветен през 1765 година по времето на митрополит Ананий. 

„Преди това е имало съществуващ храм, който през 1760 г. е бил разрушен. Той е бил и по-малък от този. Тогава започва строежът на този храм, който през 1765 г. вече е бил завършен и е бил осветен. Оттогава той е действащ храм и е единственият храм на 256 години, който е действащ по Черноморието”, разказва отец Борис.

В началото на януари миряни виждат пукнатини по външните стени на църквата. На 12 януари след поредната литургия решили да започнат подписка. До петък събраните подписи са близо 500.

По думите на кмета на Поморие Иван Алексиев проблемът със стените на храма се крие назад във времето.

„Повече от 50 години този район тук е бил почивна станция на МВР. Имаше бунгала. След настъпване на демократичните промени тези бунгала не се ползваха, започнаха да се саморазрушават. В една от постройките допреди 2-3 години се помещаваха офисите на „Гранична полиция”. След преместването на граничния пост, общината си връща терена и започва разчистването, за да направи парк, в който основен акцент да бъде Църквата. Тухлите, залепени за зида, били премахнати ръчно по указания на Министерството на културата.Тогава се показали уврежданията и на южната стена”, разказва той.

Свързани статии
Чудотворната икона с мощите на св. Ефрем Нови идва в Поморие Чудотворна икона идва в Поморие И Поморие започна битката с комарите "Малката Москва” в Поморие пустее, руснаците се чудят дали да продават имотите си 35 клуба от цялата страна идват да вият хора в Поморие Паякът в Поморие вече дебне нарушители Задържаха под стража дилър от Поморие Областният управител увери поморийци, че няма да толерира нарушения на закона (Снимки) 30 санирани сгради ще променят облика на Поморие Областният управител Мария Нейкова ще изслуша проблемите на поморийци
Тагове
храм църква поморие
Коментари

Още от последните новини