Най-старият храм по Южното Черноморие тъне в разруха

Най-старият храм по Южното Черноморие тъне в разруха - E-Burgas.com

Църквата „Преображение Господне“ в Поморие е силно увредена

Църквата „Преображение Господне“ в Поморие, която е най-старият действащ храм по Южното Черноморие, е силно увредена и има нужда от ремонт, показа репортаж на NOVA. Тя е част от националното културно наследство. Жители на Поморие са започнали подписка, в която вече са се включили близо 500 човека и която ще бъде изпратена до Министерството на културата, Общината и Общинския съвет в Поморие, с настояване да бъдат взети спешни мерки за укрепване на църквата.

Храмът се намира в старата част на Поморие, на брега на морето. Той е осветен през 1765 година по времето на митрополит Ананий. 

„Преди това е имало съществуващ храм, който през 1760 г. е бил разрушен. Той е бил и по-малък от този. Тогава започва строежът на този храм, който през 1765 г. вече е бил завършен и е бил осветен. Оттогава той е действащ храм и е единственият храм на 256 години, който е действащ по Черноморието”, разказва отец Борис.

В началото на януари миряни виждат пукнатини по външните стени на църквата. На 12 януари след поредната литургия решили да започнат подписка. До петък събраните подписи са близо 500.

По думите на кмета на Поморие Иван Алексиев проблемът със стените на храма се крие назад във времето.

„Повече от 50 години този район тук е бил почивна станция на МВР. Имаше бунгала. След настъпване на демократичните промени тези бунгала не се ползваха, започнаха да се саморазрушават. В една от постройките допреди 2-3 години се помещаваха офисите на „Гранична полиция”. След преместването на граничния пост, общината си връща терена и започва разчистването, за да направи парк, в който основен акцент да бъде Църквата. Тухлите, залепени за зида, били премахнати ръчно по указания на Министерството на културата.Тогава се показали уврежданията и на южната стена”, разказва той.

Свързани статии
24 деца и младежи от социални домове в Поморие са готови за самостоятелен живот Поморие днес без вода до 18:00 часаОпазват Поморийското езето с над 1,1 млн. лева, камери ще следят реда около негоПоморие ще чисти боклуците от морето с водни дроновеВ ход е доизграждането на новото пристанище в Поморие, баржа чисти дъното край кея (Снимки)Доброволец в ковид отделение: В Поморие има наплив от пациенти Одобриха проект за нова детска градина в ПомориеПоморие ще отбележи 3 март с официална програма В Поморие гласуваха бюджет от 33 млн.лв., ето какво очаква местнитеПодменят уличното осветление в Поморийско
Тагове
храм църква поморие
Коментари

Още от последните новини