Напрежението по оста Обзор - Несебър се покачва преди референдума

Напрежението по оста Обзор - Несебър се покачва преди референдума  - E-Burgas.com
wikipedia.org

От инициативния комитет за допитването обвиниха Николай Димитров, че са заличени 190 лица с настоящи адреси в града

Седмици преди провеждането на референдум за отделянето на град Обзор и шест села от Несебър в отделна община кметът на Община Несебър Николай Димитров е заличил 190 лица с настоящи адреси в града, за да не могат да гласуват. Това съобщиха за медиите от инициативния комитет за допитването.

„Цифрата може да изглежда малка, но при регистрирани около 2000 избиратели в гр. Обзор, тези 190 заличени гласа със сигурност ще окажат влияние върху крайния резултат.

Много от тези хора са подали жалби в съда. Вече има съдебни определения, които им дават право да бъдат отново вписани като гласоподаватели. Общинската избирателна комисия в Несебър обаче отказва да го направи“, съобщават за медиите от инициаторите на референдума, който ще се проведе на 28 февруари. Освен гр. Обзор отделяне от Община Несебър искат и шест села – Баня, Емона, Приселци, Раковсково, Паницово и Козница. Датата беше насрочена от Областния управител на Бургас, след като Общинският съвет в Несебър отказа да го направи.

От инициативния комитет за отделянето на Обзор добавят следния коментар на ситуацията:

„Ирония е, че законът възлага организирането на референдума на лице, разследвано за ръководене на организирана престъпна група за купуване на гласове. Като зачитаме презумпцията за невиновност на всяко неосъдено с влязла сила присъда лице, изразяваме сериозното си безпокойство, че толкова важен и исторически обществен интерес, като провеждането на референдум за обособяване на нова община, е възложен за организиране именно на Николай Димитров в качеството му на кмет на община Несебър.“

Кметът на Несебър беше арестуван през октомври 2019. Въпреки че се намираше в ареста, той успя да спечели нов кметски мандат.

Коментари

Още от последните новини